photo-1493540554008-8e3008329feb
U VAZDUHU · svet

Magazin Economist objavio je svoju listu najskupljih gradova za život na svetu. Kako bi došli do nje, istraživači magazina su upoređivali cene 160 proizvoda i usluga uvrštenih u kategorije kao što su: hrana, piće, odeća, stanarina, komunalije, transport…

Petu godinu zaredom na čelu liste se našao Singapur. Šta je to što čini ovaj grad toliko skupim za život? Otkriveno je da se radi o astronomskim troškovima za kupovinu i registraciju automobila. Naime, ako želite da vozite u ovom gradu-državi jugoistočne Azije, moraćete da zatražite dozvolu od lokalnih vlasti koja košta neverovatnih 37.000 dolara i važi narednih deset godina. Ne smeju se zaboraviti ni različite takse na kupovinu novih automobila koje još više obeshrabruju potencijalne vozače.

Treba dodati da vožnja nije jedino što prazni džepove stanovnika Singapura. Ovaj grad je takođe poznat i po visokim cenama odeće pa se u ovoj kategoriji nalazi na trećem mestu među svetskim metropolama.

Drugo i treće mesto na listi najskupljih gradova za život dele Pariz i Cirih. Prvih deset mesta na listi popunjavaju uglavnom gradovi iz Evrope i Azije, dok predstavnici Severne Amerike, Njujork i Los Anđeles, zauzimaju tek trinaesto i četrnaesto mesto. Veruje se da je glavni razlog toga činjenica da je američki dolar značajno izgubio na vrednosti u odnosu na druge valute u poslednjih godinu dana.

naslovna Najčudnije tradicije širom sveta Uo0jHBRb5FAGBCmK8iNB0UT7zmbjOQO4 Ovaj Deda Mraz baš nije imao sreće DukZKmUUcAA-ONl Putin je zvezda najprodavanijeg kalendara u Japanu sense-3277815_1280 Korišćenje čula zavisi od toga gde smo rođeni · · · ·