pexels-photo-948887
U VAZDUHU · svet

Svi smo želeli da imamo supermoći kada smo bili deca, ali malo ko od nas je molio Deda Mraza za udžbenik francuskog jezika.

U današnjem globalizovanom svetu, međutim, znanje stranih jezika je bitnije nego ikada. Engleski je apsolutno obavezan za svakoga ko želi da zarađuje iznad proseka svoje zemlje, ali ljudi sve više otkrivaju prednosti učenja i drugih stranih jezika.

Čak je i dugogodišnji najbogatiji čovek na svetu, Bil Gejts, izjavio da mu je najviše žao što nije stigao da nauči bar jedan strani jezik tokom svog života. I pre nego što dignete ruke i odustanete od pokušaja učenja stranog jezika jer to, eto, ni Bilu nije uspelo, podsećamo vas da nije potrebno da naučite drugi strani jezik savršeno. Dovoljno je da možete bar malo da komunicirate sa kolegama iz inostranstva na njihovom jeziku i već ćete biti u prednosti u odnosu na one koji ne mogu ni toliko.

U većini naših obrazovnih ustanova, uče se mahom evropski jezici. Uz obavezni engleski jezik, to su najčešće francuski, ruski i nemački. Iako ćete se svakako ovajditi ako savladite ove jezike, u 21. veku je ipak najviše na ceni mandarinski kineski jezik.

Nije teško razumeti zbog čega je to tako. Kina je najmnogoljudnija zemlja sveta sa oko 1,4 milijardi stanovnika, druga najveća ekonomija sveta i veoma uticajan igrač u svetskoj politici.

Ako ste u svetu biznisa, velike su šanse da ćete pre ili kasnije sarađivati sa kineskim preduzećima i investitorima. Kina je već nekoliko decenija svojevrsna fabrika sveta, a poslednjih godina i lider u mnogim inovativnim industrijama.

Mandarinski je možda već suviše tvrd orah za ljude u godinama koji su zauzeti poslovnim i porodičnim obavezama, ali ako ste mladi i puni energije, a želite da naučite još jedan strani jezik, nećete pogrešiti ako se odlučite za mandarinski. Ne samo što ćete biti obrazovaniji i upoznati se sa kulturom jedne velike civilizacije, već ćete i otvoriti vrata ka mnogim prilikama za veću zaradu i profesionalno napredovanje.

skynews-sake-japan-rice-wine_4297983 Japanci napravili alkohol od drveta hbz-kristen-stewart-cate-blanchett-lea-seydoux-georgia-may-jagger-1525886855 Kanski festival 2018: Najglamuroznija izdanja sa crvenog tepiha main126 Bolnička hrana širom sveta 450-year-old-church17 Drevna crkva izronila iz vode u Meksiku · · · ·