cover
PULS GRADA · gastro

Ja volim kafu, ti voliš kafu, jednostavno rečeno: svi mi volimo kafu. Njeno ispijanje predstavlja ritual u kom uživaju skoro sve kulture na ovom svetu. Zbog toga je uvek dobrodošla – u bilo koje doba dana (neretko i noći), kao povod za okupljanje i tračarenje, razmenu intelektualnih misli, održavanje budnim tokom učenje ili vanškolskih aktivnosti, razbuđivanje i otrežnjivanje za nove radne pohode…

Evo šta ipak ne možete uvek naći, bez obzira na široku ponudu kafa, ali svakako možete biti ti koji će započeti novi trend.

Od komšinica koje iz lepih šoljica srču „tursku”, samo da bi se nešto intrigantno učitalo sa dna šolje, do bezbroj ljudi koji po čitav dan provode u mnogobrojnim kafićima, opravdanja i razloga za barem jednu šolju uvek ima. A evo sa čime se možda još niste susreli, a svakako bi trebalo da isprobate.

Kafa od kafenih trešanja

Ovaj talas nadolazećeg trenda polako plavi Evropu. Kafa je, da podsetimo, voće. Reč je zapravo o korišćenju nezrelog ploda kafe, pre nego što se pretvori u svima dobro poznato zrno. Zbog toga što je u ovom stadijumu kafa jarko crvene boje, naziva se još i kafenim trešnjama. Kada se u nju doda organski limun i blago gazirana mineralna voda, dobije se osvežavajuće piće. Brend pod nazivom Selosoda vrlo brižljivo pravi ovaj napitak, koji u sebi ima sasvim dovoljno kofeina, i nimalo šećera. Nadamo se da će ova citrusom obogaćena verzija kafe stići i do naših asfaltnih krajeva.

Domaći liker od kafe

Ako u toplini svoga doma odvojite malo vremena da napravite ovaj liker od kafe, imaćete moćnu alatku u svojim rukama. Izvanredno se slaže uz slatkiše, što ga čini dobrim tajnim sastojkom ukusnih torti i kolača. Odlično će poslužiti i kao deo mnogih koktela, kao naprimer white i black russian. A da ne pričamo o tome da se savršeno slaže uz.., pa kafu naravno! Hladnu ili toplu, izbor je na vama. Činjenica je da je ovo must have svakog pasioniranog poznavaoca kafe.

Osvežavajuća soda od kafe

U ovo doba godine ledena kafa sa hladnim mlekom i ledom jedno je od najtraženijih pića. Ipak, treba razbiti rutinu i uneti zanimljive novine. Te će tako nesvakidašnja kombinacija kafe sa gaziranom vodom i korom pomorandže podići na viši nivo vašu koncepciju ice coffee. Najbolje je da sami kupite svežu kafu koju ćete ručno samleti. U flašu, uz pomoć levka sipajte kafu, a zatim dolijte svežu vodu. Pustite da odstoji preko noći, i sledećeg dana procedite. Tako ćete izvući svežu aromu kafe, bez kuvanja. Sipajte u čašu pola kafa, a zatim pola kisele vode. Ubacite led i oljuštenu koru pomorandže, malo nacedite sok i pređite korom oko ivice čaše. Primamljivo, zar ne?

Kafa sa kokosovim uljem ili puterom

Svi derivati koji dolaze od kokosa toliko su postali popularni da se čak ni ne možemo preterano začuditi dodatku kokosovog ulja u kafu. Ova kombinacija ubrzava metabolizam i jača imuni sistem. Za manje hrabre poslužiće i kokosovo mleko, svakako interesantnije od onog običnog. Puter u kafi, priznaćemo, zvuči malo odbojno, ali mnoge pristalice paleo dijete ovo čak smatraju doručkom. Navodno je kombinacija izuzetno zdrava jer podiže nivo energije, a daje i jednu neobično kremastu notu i glatku teksturu vašoj kafi.

Kratka kafa sa žestinom

U Italiji takozvani caffè corretto. Deluje kao regularna šoljica espresa, što delom i jeste, osim što u sebi krije dodatak u vidu lozovače, sambuke ili brendija. Opasna kombinacija, pije se iz jednog gutljaja, kako bi vas razdrmala i razbudila u trenutku. Obratite pažnju, ako se zadesite u Italiji, kako rano ujutru ozbiljni biznismeni u baru naručuju kafu ispijajući je u sekundi, i zapitajte se “hmmm.., da li je to običan espreso ili…”

Kafa sa limunom i solju

I za kraj, iako ne zvuči ukusno i primamljivo, verujte da je delotvorno. Ovo je stari lek za težak mamurluk koji glasi: u kratki espreso (ili šoljicu turske kafe) nakapajte limun i dodajte prstohvat soli (obavezno bacite i malo preko ramena). Zažmurite, skupite hrabrost i ispijte na eks. Za pet minuta bićete kao novi. Onda vam želimo dobro jutro (ili dobar dan) i preporučujemo još jednu kafu, sada neku po vašem izboru.

DSC_0160 cover Kafe galerija DOMINO: Kupi i popij cover Ledeni čajevi: Ne šoljica,već čaša za svakog cover Palačinke: Bazični saveti i naročiti recepti cover Kokteli sa šampanjcem: Mehurići uživanja za svaku priliku · ·