El Pais foto
U VAZDUHU · svet

Crni humor? Ulična umetnost? Đavolja igra? Marketinški trik? Poklon za prolaznike? Niko ne zna tačan razlog zašto je na ulicama španskog grada Toleda nedavno osvanulo tačno 666 gipsanih figura u obliku svinje, od kojih je svaka dugačka 8 cm.

Stanovnici grada i turisti pronalazili su figurice na različitim mestima na ulici, u parkovima, uličnim prolazima, na prozorima i krovovima, nakon čega su prisvajali figure, a neki su objavljivali fotografije na društvenim mrežama i svoje komentare o tome šta bi pojava misterioznih figura mogla da znači. Male figure su izazvale najezdu velikih teorija o satanističkim simbolima, posebno poslednja figura koja dizajnerski označava đavola. Svi se pitaju da li je đavo umešao prste jer je posredi ni manje ni više nego 666 figura, a opšte je poznato da tri šestice simbolizuju satanizam. Da stvar bude još čudnija, ove figure dekorisane su svešteničkim i drugim uvredljivim obeležjima.

Osim toga, treba imati na umu da se u Bibliji i u drugim svetim knjigama svinja smatra nečistom i štetnom životinjom koja se često koristi kao simbol najprimitivnijih ljudskih poriva. Hm, da li su možda autori na ovaj način želeli da upute pretnje i reči mržnje sveštenstvu? Možda je posredi biblijska opomena?

Za sada nije poznato ko stoji iza ovog čina, ali mnogi smatraju da je u pitanju ista osoba koja je pre dve godine zidove Toleda oslikala motivom ženskih grudi u raznim bojama. Ipak, iako se slični radovi mogu primetiti na ulicama drugih metropola, autor se još uvek nije oglasio. Opštinski zvaničnici nemaju ni najmanju ideju odakle potiče ovakvo vandalsko ponašanje, te čime su zaslužili ovaj nemili gest. Čini se da će odgovor na ovo pitanje ostati tajna sve dok se autor ne predstavi javnosti.

naslovna Reči iz raznih jezika za koje ne postoji pravi prevod photo-1507211222203-4d522e372607 7 činjenica specifičnih za Kinu ezgif.com-webp-to-jpg Kinezi uveli rvanje nožnim palčevima kao zagrevanje za bazen collage Život u Rusiji se vraća u normalu nakon Mundijala · · · · · ·