Six colored cocktails in a row made with alcohol
PULS GRADA · gastro

Jeste da nije baš uobičajeno, ali za novogodišnja veselja možete poslužiti i koktele. Budite originalni i smućkajte za sebe i društvo neki od popularnih zimskih koktela.

Na jednostavno pitanje – gde je napravljen i popijen prvi koktel malo je onih koji znaju tačan odgovor. Ako zaboravimo na mogućnost da su se u antičkoj Grčkoj ili starom Rimu ovakve stvari služile na zabavama, ostaje nam novija istorija. Svaki Amerikanac će vam zadovoljno tvrditi da je njegova država ujedno i zemlja porekla ove neobične mešavine pića koja danas ima mnogo lica i ukusa. Jedno je sigurno – Amerikanci ne znaju! Prvi koktel je prema proverenim izvorima napravljen u Londonu u 18. veku.

Iako su fermentisana pića bila poznata već u 17. veku u Londonu, setimo se samo starih dobrih sajdera (cidera) i piva. Kako to obično biva, sve je u nekoj vezi sa politikom ili ekonomijom. Godine dobre žetve su prošle, negde oko 1688. a pred kralja Viljama III Oranskog je postavljena teška dilema – da li da smanji porez na destilerije, kad je već žetva bila dobra, možda će i proizvodnja napitaka biti takva. Važno je napomenuti da su engleske destilerije u ono vreme proizvodile oko 500 galona relativno čistog alkohola. Onima koji nikada nisu detaljnije čitali o istoriji ovih krajeva priča koja dovodi u vezu zdravlje podanika i destilerije alkohola biće neobična, ali zapravo je bilo baš tako. Pio se alkohol jer je voda bila zagađena, vladale su opake dizenterije i povremeno kolera, pa je malo pivo za doručak bilo sigurnije nego ovsena kaša, koja bi se spremala na vodi! Dakle do 1720. godine London je proizveo toliko litara alkohola da je pravo pitanje gde li su ga samo držali, računajući da su svoj deo u kompletno proizvedenom alkoholu imale javne kuće, apoteke, koje su u klasičan alkohol dodavale određene trave  i tako pravile svoj eliksir, nešto poput lekovitog pelinkovca, ili preteče sirupa.

Poreklo imena

Sve do nedavno, najranija poznata upotreba naziva „koktel“ u štampi, a koji upućuje na piće, smatrao se jedan slučaj iz novina države Njujork, 1806. Međutim, 2010. godine je pronađen primerak starih novina, sa datumom 20. mart 1798. godina, bio je u pitanju londonski dnevni list The Morning Post, koji odavno više ne postoji. U konkretnom članku navodi se da je izvesni stanodavac dobio na lutriji i da je tom prilikom svratio u obližnju kafanu da „obriše crtu“ redovnih kafanskih mušterija. U istom tekstu se dalje navodi da je neko bio dužan za „džin tonik“. A izvesni William Pitt mlađi je dugovao za ‘cock-tail’ (vulgarni naziv za džin i đumbir).

Jerry Thomas, iz Konektikata je 1862. objavio knjigu o mešanim pićima, te nikako ne čudi što se veruje da su se Amerikanci prvi dosetili kako da spravljaju koktele. A onda su, mnogo potom, istoričari uspeli da dokažu da je Jerry bio u Engleskoj upravo u vreme kada se u njoj „mućkao“ prvi koktel sa džinom.

Čuveni ispijač koktela

U poznatoj britanskoj seriji Mućke (Only Fools and Horses) stariji brat, hranitelj porodice, simpatični Derek Edvard Troter, poznat kao Del Boj najčešće ispija koktele. On je takoreći čuven po tome da šeta po lokalnom baru, gde za razliku od ostalih klasičnih pivopija, ispija šarena pića, čija imena ne ume ili nakaradno izgovara, a iz kojih gotovo obavezno viri poneki kišobrančić, maslinka ili višnja ili kakav drugi ukrasno-jestivi predmet.

Džek London Kralj alkohol – pravo štivo za ljubitelje koktela

U ovom romanu objavljenom 1913. godine, koji se još zove i Džon Barlikom autor raspreda o alkoholizmu, svom, ali i takozvanoj filozofiji pijanice i pijanstva. Inače ime junaka Džon Barlikom zapravo je pametna igra simbolima, jer je on istovremeno i sinonim za alkohol u staroj narodnoj engleskoj pesmi iz 17. veka. Džek London u ovom svom ostvarenju pišući o sopstvenom alkoholizmu sve vreme govori i o tome kako pije koktele.

Najbolji zimski koktel

Ko bi još rekao da se nakon čitave ove priče kokteli mogu deliti na one koji se ispijaju zimi, i one letnje. Ali zaista je tako. Kao i sa mnogim drugim stvarima i ovde je pitanje sastojaka ono ključno. Majstori spravljanja dobrih koktela kažu da su zimski oni u koje idu stvari koje greju. Ali, zar alkohol već sam po sebi ne utiče na povećanje telesne temperature?

Dakle, da više ne lutamo predstavljamo vam koktel „The Holiday Crush“

Sastojci:

55 ml ceđenog soka grejpfruta

pola čaše gazirane vode

45 ml votke

145 ml sirupa od zove

3 kašike nara

nekoliko kriški grejpfruta

Najpre pomešajte nar sa grejpfrutom i u to dodajte sirup od zove, potom u njega nalijte votku i citruse koje ste prethodno smiksali sa kiselom vodom. Za one kojima nikada nije hladno- lomljeni led na vrhu biće savršen.

hrana A u 2017. godini dominiraće ljubičasta hrana cover Kako pravilno da uparite čaše sa pićima IMG_8467 cover Submarine: Noviteti u beogradskom hramu burgera 14956654_1148849381863054_6996855493881241158_n cover Predozi za praznike iz Home Made Company ·