cover
PULS GRADA · gastro

Možda je Eva izbacila Adama iz raja kada mu je ponudila jabuku… Njegov problem! Ali, vi ćete se zasigurno naći u kulinarskom raju, kada napravite ovaj fenomenalno jednostavan i elegantan recept. Jabuke su glavni sastojak kada je ukus u pitanju, ali oblik ruže koji „prave“ ono je što uistinu čini ovaj desert nesvakidašnjim.

Na prvi pogled deluje kao kolač koga je teško pripremiti, ali kada pogledate uputstva iznenadićete se koliko je jednostavno. U samo nekoliko koraka dobićete ove ruže od jabuka, zato budite istrajni. Uostalom, vikend je!

Sastojci (za 12 ruža od jabuka)

3 jabuke
1 pakovanje lisnatog testa, od 2 komada
6 kašičica džema od kajsije, ili nekog drugog po vašem izboru
4 kašičice vode
2 kašičice limunovog soka
cimet
žuti šećer

Preporuka

Za pečenje najbolje je da koristite kalup, to jest pleh za mafine.

Najmanje dva sata pre nego što odlučite da spremite ovaj kolač, izvadite lisnato testo iz zamrzivača, kako bi se prilagodilo sobnoj temperaturi. Da biste bili sigurni, najbolje je da to uradite veče pre. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Presecite jabuke na pola, izvadite sredinu sa peteljkom i koščicama. Nikako ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na izuzetno tanke kriške, i potopite u činiju sa vodom, dodajte limunov sok da ne bi potamnele. Ukoliko imate mikrotalasnu, ubacite ih na 5 minuta, kako bi malo smekšale.

Pomešajte džem i četiri kašičice vode, jer ćete ga na taj način malo razrediti. Razvijte testo oklagijom, i svako parče isecite uzduž oštrim nožem, na 6 traka jednake debljine, tako da ukupno dobijete 12 traka. Svaku premažite džemom, a zatim na jednu polovinu poređajte jabuke, a drugi deo prebacite preko njih. Kada oformite ove trake nalik zmiji, urolajte ih ponovo. Da bi vam bilo jasnije kako, pogledajte instrukcije u slikama.

Zatim ove ruže od jabuka smestite u pekač za mafine, pospite šečerom i cimetom. Pecite ih oko 45 minuta, a na donji deo rerne, ispod kolača stavite posudu sa vodom, koja će pomoći da kolač ne zagori.

Nakon što se ohlade, izvadite ih pažljivo, servirajte, neko vreme se divite njihovom izgledu, i kada vam više ne bude žao da ih pojedete – uživajte!

ananda cover Ananda: Veganski specijaliteti u Novom Sadu 12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover Credo: Posebno mesto za poseban doživljaj 14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška IMG_7662 FLOR gelato Italiano: Hram sladoleda u centru grada · · · · · ·