Drvene kolibe za beg od stvarnosti
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

U nekom trenutku u životu svako od nas poželi da sa minimalnim prtljagom ode u daleke krajeve, gde će na miru dočekati starost. Jednostavne, kolibe su uvek bile dobro rešenje da se u prirodi opustite i povratite neophodnu mentalnu ravnotežu, a u Taschenu je nedavno objavljeno i nekoliko dobrih primera i načina kako da sami uredite takav željeni prostor.

Stručnjaci tvrde da je život u prirodnom okruženju najzdraviji, iako savremena arhitektura preferira staklo i čelik, kao i druge veštačke materijale. Život u blizini potoka ili reke, u drvenoj kućici koncept je koji u poslednje vreme privlači mnoštvo ljudi.

Uzimajući u obzir zaštitu životne sredine, najbolje arhitekte današnjice sve više se okreću prema mogućnostima jednostavnih ali prirodnih kućica od drveta. Na selima u zapadnoj Evropi sve ih je više, a zahvaljujući modernim dizajnerskim rešenjima one pružaju neophodnu udobnost svojim vlasnicima.

Ukoliko želite jednu samo za sebe sve što vam je potrebno je nekoliko hiljada evra i nekakva parcela van prometnih gradskih ulica. Ukoliko je vaša želja još uvek samo pusto maštanje, nemojte se uzdržavati da pogledate mogućnosti kako biste jednog dana vašu fantaziju pretvorili u životni prostor.

Da sa sobom možete da povedete i prijatelje koji bi takođe na mirnom mestu mogli da žive u vašoj neposrednoj blizini, potvrđuje i nedavno podignut kompleks koliba/stanova u Kaliforniji, čiji je tvorac Diane Middlebrook. Njihov kompleks u potpunosti je izgrađen od čelika i crvenog kedra, a cena jednog apartmana iznosi 550 hiljada dolara.

Gnezdo krevet Gnezdo u dnevnoj sobi sajam nameštaja 52. Sajam nameštaja 10 zapanjujućih činjenica o Ikei Ikea: 10 neverovatnih činjenica o švedskom gigantu Gugenhajm u Helsinkiju Najčudniji predlozi za dizajn Gugenhajm muzeja u Helsinkiju · ·