bath-bathroom-chrome-161502
PULS GRADA · zdravlje

Tuširanje je jedno od najvećih zadovoljstava u životu. Prljavi ste? Tuširanje je lek. Osećate preveliki stres? Ništa vam neće prijati kao tuširanje toplom vodom. Umorni ste? Hladan tuš će vas sigurno razbuditi. A da li je potrebno da se tuširamo baš svakog dana? Zdrav razum kaže da jeste jer se konstantno znojimo i prljamo. Nauka, s druge strane, tvrdi drugačije …bar donekle. 

Kombinacija sapuna i vode efikasno otklanja prljavštinu sa našeg tela, ali ona takođe čini da nam koža kasnije bude suvlja nego inače. Što je toplija voda kojom se tuširamo, to će koža više izgubiti svoju prirodnu vlažnost, što svakako nije dobro.

Takođe, smatra se da svakodnevnim tuširanjem ukljanjamo sa sebe mikrobe koji jačaju naš imunitet i imaju veliku ulogu u zdravom funkcionisanju našeg tela. Ovakvom praksom smanjujemo odbrambeni mehanizam našeg organizma. Neki dermatolozi čak preporučuju da se deca uzrasta od 6 do 11 godina tuširaju samo dva puta nedeljno.

Odgovor na pitanje iz naslova glasi da ne treba da se tuširamo svakog dana, međutim, nije sve tako jednostavno. Svi idemo na posao i među ljude gotovo svakog dana i bilo bi stvarno sramota kada bi dozvoljavali sebi da se osećamo kada smo u društvu.

Bilo bi dobro da postoji neko kompromisno rešenje. Američki dermatolog po imenu Dejvid Lefel je izašao sa svojim predlogom. On preporučuje da se ne tuširamo duže od tri minuta mlakom vodom i da se obavezno nakon toga namažemo hidrantnom kremom kako bi sačuvali zdravlje kože. Dakle, ne treba se prečesto tuširati i što manje vremena provedete u kadi ili tuš kabini, to je bolje za vas.


Alpecin C1 kofeinski šampon Sprečite opadanje kose sa Alpecin C1 kofeinskim šamponom Vodič ishrana Šta sadrži „Vodič za zdrave životne navike“? photo-1520206319821-0496cfdeb31e Da li patite od herofobije? influenza-156098_960_720 Stvari koje nikako ne treba da radite ako imate grip · ·