Kolumbija
PULS GRADA · destinacija

Tokom godina, Kolumbija je bila u mnogim problemima koji su značajno uticali na opšte raspoloženje, a turizam skoro da nije ni postojao. Međutim, to se polako menja i u prethodnim godinama zabeležen je značajan porast posetilaca.

U ovoj prelepoj zemlji svakako postoji ono što treba videti i zbog čega je vredno poći na ovaj dalek put. Tu su mnogi razlozi, za svakog po neki, a u nastavku pročitajte izdvojene preporuke zašto bi valjalo razmisliti o tome da se zaputite ka ovoj južnoameričkoj zemlji.

Neverovatni pejzaži

Po prirodnim sadržajima, Kolumbija je jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Za pozadinu pejzaža zadužen je planinski lanac Anda, ali srž zemlje čine prašume Amazona, koje pokrivaju 35% površine ove zemlje. Na susretu ova dva ekosistema stvara se jedinstveni nacionalni park, a u ovoj zemlji mogu se videti i dve pustinje.

Jedinstvena iskustva

Zahvaljujući okruženju i prirodnom bogatstvu, postoje mnoge aktivnosti u Kolumbiji koje će vam zauvek ostati u sećanju. Tu je penjanje na stene, bandži skakanje, pešačenje dolinama, probijanje kroz Amazon, ronjenje, posmatranje kitova na Pacifiku i još mnogo toga. Jedino je teško odlučiti se odakle da počnete.

Ukusna hrana

Klimatski uslovi omogućavaju farmerima da uzgajaju mnoge useve tokom cele godine, tako da je Kolumbija dom raznom jedinstvenom voću i povrću. Nacija se ponosi svežom hranom, što se može videti kod mnogih uličnih prodavaca, ali i sjajnih restorana. Kuhinja je raznolika, sa uticajima iz Argentine, Perua, Italije, Francuske i Španije.

Bogata kultura

Autohtono stanovništvo živi u mnogim oblastima Kolumbije i teži očuvanju svojih tradicija. To se može videti kroz varijacije u kuhinji, tradicionalnoj muzici i nasledstvu kroz održavanje kultura i raznih događaja i svetkovina.

Predivna arhitektura

Kako je arhitektura stara vekovima, mnogi gradovi u zemlji imaju po više stotina godina. Na njihovim ulicama mogu se pronaći delovi istorijskih zgrada i starih gradskih centara. Karakteristične su katedrale sa puno prelepih detalja i kaldrmisane ulice. U velikim gradovima očigledan je moderan uticaj, ali se teži i očuvanju tradicionalnog, tako da se može videti pravi spoj starog i novog.

FT logo 25 godina_horizontalno_transparent City letnja preporuka #25: Leto u Italiji i Španiji krupajsko-vrelo-02-cover City letnja preporuka #60: Izleti po Srbiji Plaosnik-Ohrid City letnja preporuka #11: Posetite Ohrid GettyImages-459068676 Da li biste posetili japanske gradove obučeni kao Super Mario? · · · · ·