Komovi
PULS GRADA · destinacija

Zaljubljenici u ovu planinu će reći da je rađanje sunca na Komovima pojava koju rečima nije moguće opisati, da samo u nekoliko dana promene boju preko sedam puta u zavisnosti od položaja sunca i oblačnosti ili da su veličanstveno delo prirode.

Nalaze se na istočnoj strani Crne Gore, prema granici sa Albanijom. Izdižu se visoko, gotovo do 2500 hiljade metara. Njeni najviši vrhovi su Kučki (2487m), Ljevoriječki (2469m) i Vasojevićki kom (2461m). Široki su oko 30, dugi oko 40 kilometara.

Sa zapada omeđeni Bjelasicom, sa istoka se naslanjaju na Prokletije. Na zapadnim padinama Komova nalazi se reka i dolina Veruša, u kojoj postoji dečje odmaralište. Između Vasojevićkog i Kučkog koma smeštena je udolina Međukomlje, nastala ledničkom erozijom. Do Komova se može doći kada se krene putem Kolašin–Mateševo–Andrijevica, pa se skrene kod prevoja Trešnjevik, i ide 6 kilometara makadamskim putem do visoravni Štavna.

Nadmorska visina je ovde oko 1810 metara a iznad ove visoravni je Vasojevića kom. Iako su vrhovi ovih planina goli, ipak dominiraju visoravni prekrivene travom, strme padine prekrivene šumom, brojni izvori, potoci i rečice.

Najpoznatije visoravni su Štavna, Ljuban, Rogam, Carine. Kod prevoja Trešnjevik nalazi se pitomo selo Konjuhe. Komovi su veoma atraktivno planinarsko i visokogorsko odredište. Na njima postoje i brojne markirane staze kojima se kreću posetioci ove planine. Bogatstvo flore i endemične vrste privlače prirodnjake. Ovde i samo ovdje se mogu vidijeti Pančićev odoljen, Kernerov žuti mak i druge endemske vrste biljaka.

MK Resort Kopaonik Upoznajte letnje lice Kopaonika elafonissi-beach-crete-greece_cover Plaže raznih boja koje nas zadivljuju svojom lepotom Naučnici nas savetuju kako da provedemo odmor Naučnici nas savetuju kako da najbolje provedemo odmor Phuket 1 Puket: 300-ta destinacija Turkish Airlinesa · · ·