seth-doyle-188650-1000x500
U VAZDUHU · svet

Japanska firma Piala Inc. je donela odluku koja je zaista bez presedana. Kako bi ohrabrili svoje zaposlene da ostave cigarete, njeni čelnici su nepušačima u kompaniji dodelili šest dodatnih dana godišnjeg odmora.

Svoju odluku su obrazložili kolegama pušačima činjenicom da oni svakodnevno izgube bar 15 minuta produktivnog rada na pauzama za cigarete, pa bi bilo fer da i nepušači imaju jednako vreme za razonodu, u ovom slučaju u vidu nekoliko dana odmora.

Povodom ove originalne odluke, PR kompanije Hirotaka Macušima je izjavio da je ideja o kompenzaciji nepušača potekla od jednog anonimnog zaposlenog koji je u firminu kutiju za predlogu ubacio svoju žalbu na kolege pušače i njihovo flagrantno gubljenje vremena na poslu zbog svoje loše navike.

Kancelarije kompanije Piala Inc. se nalazi na 29. spratu nebodera, a prostorije za pušenje su u podrumu, što znači da svaki odlazak na pauzu troši dragoceno vreme, koje bi bilo bolje iskorišćeno na stvari koje se tiču samog posla.

Tridesetoro zaposlenih od ukupnih sto dvadeset je već iskoristilo slobodne dane, a po navodima kompanije, četvoro osoba je zbog ove nove politike odlučilo da ostavi cigarete.

Direktor Takao Asuka je veoma zadovoljan postignutim rezultatima do sada, kao i činjenicom da se njegova kompanija bori protiv ovog velikog poroka podsticajima, a ne kaznama. Inače 18,2% Japanaca puši. Budući da njihov najveći segment čine stariji muškarci, očekuje se da narednih godina ovaj procenat padne još niže.

Šta vi mislite o ovoj odluci? Da li nepušači stvarno zaslužuju više dana godišnjeg odmora?

NASA biblioteka NASA plejlista: Kako svemir ustvari zvuči 1484611GLGL-999x500cover Najmanje države sveta tokyo Najbezbedniji gradovi sveta u 2017. pagecover Fascinantne fotografije plemena Dinka iz Sudana · ·