BeoKon 2016
PULS GRADA · aktuelno

Dame i gospodo, u petak, 4. novembra, počinje novo izdanje BeoKona u Domu omladine Beograda. Trodnevni program je bogat i šarolik, i ne brinite – biće zastupljeni, praktično, svi vidovi fantastike. Šta nas sve lepo očekuje tokom ove sad već tradicionalne fešte, saznajte u tekstu koji sledi…

U organizaciji udruženja Sakurabana, društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i Color pressa, a uz pomoć sponzora Foxa, BeoKon 2016 donosi brojne sadržaje koji će obradovati sve poklonike pop kulture. Prvi dan konvencije (petak, 4. novembar), počinje pravom poslasticom – od 14:00 u velikoj bioskopskoj sali DOB-a, biće prikazane prve dve epizode nove HBO serije Zapadni svet (Westworld).

Serija je rađena po motivima scenarija/filma Zapadni svet (1973) Majkla Krajtona, a impresivnu glumačku ekipu predvode ser Entoni Hopkins, Ed Haris, Evan Rejčel Vud, Tendi Njuton i Džejms Marsden (na stranicama City Magazina uskoro ćete moći da pročitate ekskluzivni intervju sa ovim popularim glumcem). Zatim, od 16 časova, na istom mestu, sledi tribina Zvezdane staze: Pola veka Star Treka, a od 18 časova – GoTovanje uživo: Rasparčavanje šeste sezone Igre prestola, bez anestezije. Tačno u 20:00 – susret sa počasnim gostom BeoKona, kanadskim piscem Stivenom Eriksonom, jednim od najznačajnijih stvaralaca epske fantastike u istoriji žanra. Istog dana, simultano, biće održan i tribinski program u sali Amerikana: Rodžer Zelazni – uvod u Hronike Ambera (16h), Istorija fandoma: Frankenštajn – Moderni Prometej (17:30h) i Šok Koridor specijal: Dark/Grimdark Fantasy šok (19h).

Drugi dan BeoKona (subota, 5. novembar) počinje tribinom o Foxovoj hit seriji Okružen mrtvima/ The Walking Dead (13h). U 15h sledi kviz/takmičenje Moj film je bolji od tvog: Star Wars specijal, a nakon toga, u 17h, tribina Dedpul i Harli, mentalno labilni antiheroji – nakon ove tribine, izdavačka kuća Darkwood organizuje kosplej za najbolju mušku/žensku Harli Kvin i muškog/ženskog Dedpula, u sklopu promocije prvih srpskih izdanja ova dva lika. U 19h sledi još jedna tribina na kojoj će učestvovati Stiven Erikson: Savremena epska fantastika, tendencije i trope, a u 21h je planirana filmska projekcija hit filma Warcraft: Početak. Amerikana u subotu donosi sledeće sadržaje: predstavljanje igre Flames of War (12:00), tribinu Čudesni košmari H.R. Gigera (13:00), tribinu Trideset godina Lavirinta (14:30), predstavljanje domaćih igara – promociju društvene igre Gekokuđo (16:30), tribinu Roboti kauboji, dinosaurusi i doktori, život i delo Majkla Krajtona (17:30), tribinu Mačevi i pojačala, uticaj fantastične imaginacije na rok i metal (19:30).

Treći dan (nedelja, 6 novembar) krcat je sadržajima u velikoj bioskopskoj sali Doma omladine Beograda. Prva na programu je tribina Marvel vs. DC: Bitka malih ekrana (13h) na kojoj će biti reč o serijama Strela, Fleš, Agenti S.H.I.E.L.D-a, Gotam, Derdevil, Džeskika Džouns, Luk Kejdž… Sledi osvrt na prvu sezone serije Propovednik (Preacher) rađene po istoimenom stripu (15h). Nakon toga, u 16.30h: spektakl – gošća BeoKona je Horo von Kaida, kosplej gošća iz Grčke, jedna je od najvećih evropskih kosplej senzacija. U 18h sledi tribina o još jednoj aktuelnoj seriji – velikom Netflixovom hitu Čudnije stvari (Stranger Things), te kosplej ketvok tačno u 20:00. Od 21h sledi projekcija bajkovitog italijanskog filma Priča nad pričama. Amerikana u nedelju nudi sledeći sadržaj: tribinu o RPG franšizi Dark Souls (13h), tribinu o video igri Assassin’s Creed (14.30h), promociju domaćeg stripa Kosingas: Red zmaja (16h). Na kraju dana, još dve tribine: Istorija epske fantastike (17h) i Povratne veze književnosti i stripa (19h).

U holu ispred bioskopske sale u Domu omladine, Stiven Erikson će potpisivati knjige od 15h, a kao i svih prethodnih dana odmor i razonodu možete potražiti i u Taverni – gde će u nedelju biti održani i turniri Mortal Combat XL i Killer Instinct (od 15h, pa nadalje).

Isidora Vlasak, potpredsednica Sakurabane i „majstorica svih zanata“ na ovogodišnjem BeoKonu, u izjavi za City Magazine objašnjava po čemu se ovogodišnja beogradska konvencija ljubitelja fantastike izdvaja u odnosu na prethodna izdanja: „Ovogodišnji BeoKon predstavlja korak dalje u odnosu na prethodni u tri aspekta. Kao prvo, konačno smo počeli da uspostavljamo saradnju sa televizijskim kanalima i filmskim distributerima, te posetioce očekuje bogat sadržaj te vrste, od ekskluzivnih TV projekcija na velikom platnu, preko raznih vrsta promocija i aktivacija, pa do prikazivanja nedavnih bioskopskih hitova u sitne sate. Kao drugo, na raspolaganju nam je čitava zgrada Doma omladine, tako da je programski sadržaj izuzetno bogat predavanjima, tribinama i radionicama – već smo čuli da se neki posetioci jadaju što neće moći da budu na dva mesta u isto vreme. I kao treće, ne i najmanje važno, počasni gost ove godine je pisac Stiven Erikson, autor Malaške knjige palih, što je prvi put u skorije vreme da Beograd može da ugosti jedno tako značajno ime u svetu žanrovske književnosti. Sva tri aspekta predstavljaju veliki korak napred za nas, i postavljaju još jače temelje za buduće BeoKone.“

Isidora Vlasak, poznata i po svom kosplej nadimku Ferasha, pripremila je za ovogodišnji BeoKon tri sjajna kostima, od koji će jedan doživeti premijeru u nedelju. Tokom sva tri dana BeoKona, posetioci će moći da vide izložbu o kultnom stripu Alan Ford, kao i izložbu LEGO diorama. Tu je i Mala škola farbanja Kluba Zmaj u okviru koje će biti objašnjen kompletan proces farbanja figura za igre Warhammer: Age of Sigmar i Warhammer 40K. Uz sve navedeno, ne treba zaboraviti ni prodajno-izložbeni sajam i kosplej štand. Komplet karata za sva tri dana možete kupiti po ceni od 800 dinara, dok pojedinačna/dnevna karta košta 350 dinara.

Zelene zgrade Beograd - Kalemegdan Zelene zgrade doma mog Plakat-Seminar-Boba-Proktora cover Edukativni seminar Boba Proktora u Sava Centru pšđ Kostimi za Noć veštica koji su zaista strašni vb Veliki povratak Dareta & Mareta na „Radio Laguna“ · ·