Oskar
KULTURA · film/TV

U susret osamdeset i sedmoj dodeli Oskara, podsetimo se nekih od najkontorveznijih trenutaka u istoriji jedne od najprestižnijih filmskih nagrada.

Oskar uvek privlači pažnju, pa je tako i ove godine. Nakon što su objavljena imena nominovanih, heštag #OscarsSoWhite je postao veoma popularan na internetu. Naime, svih dvadeset kandidata u četiri glumačke kategorije je belo. U poslednje dve decenije ovo se desilo samo dva puta – ove i 2011. godine. Rasizam u Holivudu, očigledno, nije iskorenjen. U prilog tome govore i privatne poruke čelnika kompanije Sony Pictures koje su nedavno dospele u javnost – Amy Pascal i Scott Rudin su se našli na udaru javnosti zbog zluradih šala u vezi sa američkim predsednikom Obamom i Tarantinovim Đangom (ovaj skandal, doduše, nije sprečio da Rudin i ove godine dobije nominaciju u kategorji Najbolji producent).

Simptomatično je da hvaljeni biopik o Martinu Luteru Kingu, Selma, zaobiđen u većini nominacija. Selma jeste među nominovanim za Najbolji film, ali su bez šanse za nagradu ostali rediteljka Ava DuVernay i glavni glumac David Oyelowo – oboje Afroamerikanci.

Nepravdama tu nije kraj. Ako proširimo priču, primetićemo da ove godine nijedna žena nije kandidovana u kategorijama Najbolja režija i Najbolji scenario – dominacija belih muškaraca je potpuna. Uostalom, sve to ne treba da čudi. Na čelo Američke filmske akademije jeste postavljena tamnoputa Cheryl Boone Isaacs, ali su njeni članovi uglavnom beli muškarci.

Rasizam u Americi ima duboke korene. Poznato je da je Hattie McDaniel prva crna glumica koja je osvojila Oskara. Ono što se prećutkuje jeste da joj na dodeli 1940. godine zabranjeno da sedi za stolom sa ostatkom ekipe filma Prohujalo sa vihorom. Bez obzira na nominaciju, pripalo joj je mesto na začelju sale.

Marlon Brando je 1973. godine odbio Oskara za maestralnu ulogu u Kumu. Razlog? Bio je nezadovoljan načinom na koji su američki Indijanci predstavljeni u holivudskim filmovima. Umesto glumca, na dodeli se pojavila lepa Indijanka i svojim govorom uznemirila prisutne.

Kada se sve sabere i oduzme, Oskar je, ipak, prvenstveno zabavnog karaktera. Za kraj, jedan skandal koji će vas nasmejati. Godine 1989. ceremonija dodele Oskara za započeta muzičko-plesnom tačkom u kojoj su pevali i plesali Rob Lowe i „oživljena“ Disneyeva Snežana (glumila ju je Eileen Bowman). Nastup je bio toliko šokantno loš, da je dvadesetak znamenitih filmskih radnika (među njima Julie Andrews, Billy Wilder i Paul Newman) potpisalo pismo upućeno Akademiji u kome se ističe da je ova scenska ekstravaganca narušila ugled Osakara i čitave filmske industrije u celini.

FEST 43. FEST : Tu smo! U sazvežđu pobednika Odlične crne komedije Odlične crne komedije Pogledajte novi trejler za petu sezonu serije "Game of Thrones" Pogledajte novi trejler za petu sezonu serije „Game of Thrones“ Vudi Alen Woody Allen: 5 najboljih i najgorih filmova