holy mountain
KULTURA · film/TV

Era 70-ih u popularnoj kulturi je vreme velikog eksperimentisanja i nastavka tradicije bunta 60-ih i rušenja tabua. U filmskoj industriji to je vreme nezapamćene slobode režisera koji su prvi put kao glasnogovornici novih generacija dobili šansu da snimaju filmove kakve žele bez mnogo mešanja studija u ono što rade.

Naravno, takva sloboda dovela je i do mnogo ekcesa, propalih nezavršenih projekata i promašaja, pa je pored remek dela kao što su The Godfather, One Flew Over the Cuckoo’s Nest i Chinatown i pionirskih velikih blokbastera (Star Wars, Jaws, The Exorcist), snimljen i nemali broj bezvrednih filmova.

Neki režiseri su se prosto utrkivali ko će da snimi radikalniji, smeliji i luđi film, dok su drugi računali da jeftinom eksploatacijom popularne kulture mladih zarade novac na lak način. Većina takvih filmova je prepuna standardnih tema i aktivnosti tog vremena: seksa, droge, rokenrola, nasilja, perverzije, gadosti, radikalnih socijalnih pokreta, bunta sa razlogom, a i bez razloga. Verujte nam, A Clockwork Orange i Straw Dogs su šetnja parkom u odnosu na neke od ovih filmove. Naša lista svakako ne obuhvata najbolje filmove ove dekade, već one koji najbolje reprezentuju neke od tendencija u kontrakulturnom pokretu.

1. The Holy Mountain (1973, Alejandro Jodorowsky)

Kontraverzni autor Alejandro Jodorowsky se nije zadovoljio da ostane zapamćen kao režiser verovatno najbizarnijeg vesterna ikada El Topo, već je sa sledećim filmom podigao lestvicu na viši nivo. U ulozi vođe kulta, Alejandro vođen Tarotom zajedno sa sedam ljudi ide do Svete planine gde očekuje da će ostvariti prosvetljenje. U međuvremenu se izdešava pregršt stvari koje su toliko čudne, da ih je vrlo teško opisati. Očekivano, ekipa filma je bila nakljukana halucogenim drogama tokom snimanja.

2. Ghetto Freaks (1970, Robert J. Emery)

Sedamdesete su i era filmova eksploatacije među kojima su najupečatljiviji oni inspirisani hipicima i crncima. Režiser Robert J. Emery je u ovom, slobodno možemo reći, trash filmu, spojio ove dve kulture tako što je u svoj već gotov film Sign of Aquarius o hipicima koji uživaju u svojim već standardnim hipi aktivnostima (drogiranje, orgijanje, protestvovanje i nekupanje), dodao još nekoliko bizarnih scena sa crnim sveštenikom, ne bi li zaradio na rastućoj publici novog blaxplotation žanra. Film preskočite slobodno, ali trejler nikako. Čućete verovatno najsmešniju sprdačinu sa frazama i slengom pripadnika kontrakulture tog vremena.

3. 200 Motels (1971, Frank Zappa)

Među muzičkim filmova interesantan je primer 200 Motels, nadrealno delo Franka Zappae koje služi kao nastavak njegovog već dovoljno čudnog muzičkog opusa sa grupom The Mothers of Invention. Kuriozitet predstavlja pojavljivanje poznatih bubnjara Ringoa Starra i Keitha Moona u nezaboravnim rolama. Film se pre svega bavi životom benda na turneji, upotpunjenim sa velikim brojem generalno nepovezanih sekvenci.

4. La Vallee (1972, Barbet Schroeder)

Osim slobodne ljubavi i besposličarskog života, u 70-im je bila popularna i ideja dobrog divljaka i navodne ukaljanosti ljudske duše modernom civilizacijom i dominatnim kulturnim i religijskim institucijama i potrage za smislom po manje razvijenim područjima planete. Tako i u ovom filmu pratimo put jedne Francuskinje po Papua Novoj Gvineji u potrazi za perjem retke ptice koja više ne postoji. Kako to obično biva u ovakvim pričama, upoznaje lokalno pleme koje joj otkriva nove spiritualne puteve spasenja i zauvek menja život. Muziku za film su radili Pink Floyd.

5. Harold & Maude (1971, Hal Ashby)

Harold & Maude je svakako najnormalniji i najbolji film sa liste, ali je takođe i film o…prijateljstvu (i na kraju vezi) dvadesetogodišnjeg mladića i babe. Svojevremeno zapostavljen i kod kritike i kod publike, danas važi za kultni film i sigurno je najcenjenije ostvarenje Hala Ashbya (koji je posle njega nanizao nekoliko mnogo uspešnijih filmova). Prikladno za ovakvu mračnu romantičnu komediju, glavni protagonisti, morbidni Harold i optimistična Maude, se upoznaju na sahrani i od tada kreće njihovo prijateljstvo. Ako izaberete da pogledate jedan film iz našeg izbora, odlučite se za ovaj.

Pogledajte trejler za drugu sezonu serije „True Detective“ Pogledajte trejler za drugu sezonu serije „True Detective“ ritam ludila whiplash Filmska recenzija: „Ritam ludila“ Robert Durst Preporuka za gledanje: „Život i smrti Roberta Dursta“ Hoteli u poznatim filmovima Hoteli iz čuvenih filmova