Kontrazen
U VAZDUHU · intervju

Kako nam je praćenje pop-kulture i na trećoj decimali, recimo, naprosto pod A, dužni smo da vam skrenemo pažnju na svaku novu, dobrodošlu i osobenu pojavu. Stoga nam je današnji sagovornik kriptični Kontrazen, koji uveseljava pratioce svakodnevnim ilustracijama/objavama na Fejsbuku, a uskoro znatno šire.

Ko je u smislu subjekta Kontrazen, šta kažu lična karta i krštenica?

Kontrazenov tvorac je, bar još neko kratko vreme, jedan anonimni asistent na fakultetu. Završio je dva fakulteta, jedan master i upisao doktorat iz sfera Bezbednosti i Prava, što će reći da nije posedovao nikakve zvanične predispozicije za umetničko stvaralaštvo. Najveće ljubavi su mu borilačke veštine, moderne tehnologije i kvalitetna literatura.

Šta je u ovom trenutku i ovde kontrazen? A šta sve nikako i nikada ne može biti kontrazen?

Kontrazen je sam sebi formirao svrhu reakcijama ljudi koji su se zahvaljivali što imaju neko mesto na kojem su sigurni da ih neće čekati depresija, crni humor, izvrgavanje ruglu bilo kojih vrednosti i slične stvari za koje već postoji i više stranica nego što bi se u jednom danu moglo prelistati. Definitivno nikada neće biti politike, religije (za ili protiv) i ličnosti čije poznavanje ne predstavlja opštu kulturu (a čak i kada neka ličnost bude pomenuta, ona neće biti izvrnuta likom ruglu). Iz zahvalnosti svakome ko mi je u par navrata izmamio osmeh pričama o tome šta mu znači da u 10:00 ujutru zna da će ga nešto inspirisati i oraspoložiti, Kontrazen nikada ne sme i ne može postati stranica koja plasira neku poruku koja bi se mogla protumačiti kao nametanje volje ili – još gore – subliminalno propagiranje.

A šta bi bi onda bio (povod za) zen?

U idealnom svetu, to jeste stav koji čuva razum – ali u našoj svakodnevici, biti neutralan pri učmalošću i sivilu koje okružuje skoro svaki deo svakodnevnice je kontraproduktivno. Isprva mi je namera i bila da Kontrazen zvuči kao nešto što možete uzeti od lekara, kao lek namenjen suprotstavljanju ravnodušnosti.

Šta je to što Kontrazena izdvaja od „konkurencije“ (Dživdžana, Zvognja, Neguj mo srbski jezik…)?

Kontrazen nema „konkurenciju“ u užem smislu reči, a to mu je i najveća prednost. Naprotiv: stranice poput Neguj mo srbski jezik, Dživdžan zbori, Rakiještina, Ženska posla i pojedinci poput Zvognja, Kojota Askovića i slične najmoćnije tvorevine balkanskog dela Fejsbuka su zapravo najviše pomogle Kontrazenu samoinicijativno ga deleći, hvaleći i promovišući, za šta sam im se lično zahvalio u specijalima za svakih novih 5.000 pratilaca. Ne možete imati konkurenciju ukoliko ste originalni (za svaku ideju se može povući paralela sa nekom prethodnom ili postojećom; da se ne lažemo, postoje jasne granice između originala, zajedničkog subjekta, omaža i plagijata). Uz opasnost da zvuči egoistično, mislim da je osnovna prednost Kontrazena, pored originalnosti, to što se bazira na univerzalnom humoru i na podsticanju ispravnog stava, tako da nikoga ne može biti sramota što je na neku objavu reagovao.

Kako nastaju ilustracije u okviru Kontrazen misije?

Kontrazen je plod zaista velikog svakodnevnog odricanja. Bez ikakvog preterivanja mogu da kažem da za ova dva meseca postojanja stranice nisam sastavio dve noći punog sna zbog obaveza koje prethode konačnom stvaranju. Obično negde oko 01:00 posle ponoći sednem za radnu stanicu (elektronska tabla i olovka, Photoshop CS6) i vrtim iskustva kroz koja sam prošao, pa onda zamišljam kako bih to ispričao nekome.

Da li su društvene mreže u ovom trenutku dovoljno snažna odskočna daska za ono što smera Kontrazen?

Blagodet društvenih mreža i jeste jednostavnost upotrebe i lakoća povezivanja sa drugim ljudima (trenutno je u procesu kačenje ilustracija i na Instagram). Kontrazen nikada nije bio sponzorisan, što je zaista razlog za ponos. Pratioci Kontrazen mi redovno prijavljuju plagijate i krađe radova koji se potom koriste za zaradu novca (najčešće je kraden Dositej koji kritikuje modernu literaturu, ali je kontekst uprošćen, memeizovan i promašena mu je poenta). Posebno navodim problem krađe od strane političkih partija (valjda im je to u prirodi) koje, iako skinu pa nalepe kao svoj rad, ostave potpis Kontrazen, pa se stiče utisak da sam im to ja lično odobrio da čine.

Šta priželjkuje, o čemu sniva, čemu se nada Kontrazen?

Za dalju budućnost imam u vidu knjige sabranih dela Kontrazen uz neke unikatne radove koji će se nalaziti samo u štampanom izdanju – jer jednoga dana Fejsbuka više biti neće, a iz knjiga su nastale tvorevine koje su inspirisale naše generacije pre interneta,pa bih voleo da maštam o tome da će jednoga dana neki novi klinci biti inspirisani i nasmejani delima koja im je Kontrazen ostavio.

31.crumb.s Saša Aleksić: Crumb.s – Spoj umetnosti i slatkiša 025_NH_Pankratium WEB cover Leonardo Batineli i Nina Fountendakis: Igranje sa svetlošću za čistu desetku! Maja Medi Maja Medić govori o knjigama „Nacionalna klasa: Filmovi Gorana Markovića“ i „Grlom u jagode: 40 godina TV serije“ !!!!!!! Marina Micanović: Dizajn je inovacija ·