cover
PULS GRADA · gastro

Verovatno je svima već preko glave da slušaju o tome koliko je važno dnevno popiti što više vode. Jedni se zanesu i zaborave, dok se drugi manično nalivaju. Ukoliko želite da unosite više tečnosti, ali ne da pijete isključivo vodu, evo preporuka koje će vam pomoći da konstantno budete adekvatno hidrirani.

Piše: Isidora Spasić

Lubenica

Sočna i slasna, lubenica u sebi sadrži 92% vode. Ona je takođe dobar izvor kalijuma i elektrolita koji vas čine hidriranim. Zato je slobodno grickajte kad god stignete, posebno ako vas uhvati žeđ. Naravno, podrazumeva se da prethodno mora biti dobro rashlađena.

Dinja

Iako dinja sadrži 90% vode, to ne znači da u sebi nema i druge zdrave komponente. Zapravo, ona poseduje solidnu količinu vitamina A i C, pa čim se pojavi na pijaci postarajte se da je obavezno uzmete.

Krastavac

Svako ko voli hrskavi krastavac neka sada zna i da je sačinjen od 96% vode. To znači da u njemu treba još više uživati. A za bolji ugođaj napravite tarator salatu sa jogurtom, mirođijom, i naravno krastavcem. Ona će vas osvežiti, zasititi i hidrirati. Jednom rečju – biće pun pogodak!

Ananas

Svež ananas je pun vode i vitamina. Kako biste sačuvali liniju, posegnite za njim svaki put kad vam se prijede nešto slatko. Međutim, ukoliko ste ljubitelj pinjakolada koktela, za vas imamo malo loše vesti. Generalno gledano, alkoholna pića imaju tendenciju da dehidriraju vaš organizam, pa ukoliko ih konzumirate pijte dosta vode.

Jagode

Nije tajna da je svo bobičasto voće zdravo, ali treba napomenuti kako jagode sadrže 90% vode. Evo i jednog interesantnog podatka: 8 jagoda u sebi ima 5% preporučene dnevne doze kalijuma. Jagode možete ubaciti i u veliki bokal s vodom, jer će ona na taj način postati bogatija, lepša i ukusnija.

Celer

Sok od celera je trenutno apsolutni hit u svetu. To podrazumeva upotrebu dugačkog svetlo zelenog celera, a ne onog okruglog belog. Ovaj sok ne samo da hidrira već revitalizuje čitav organizam, pošto u sebi sadrži antioksidanse, vlakna, minerale, vitamine A, C, B i K. Počnite da konzumirate ovaj magični sok, i ubrzo ćete primetiti njegove blagodeti.

Paprika

Osim što je odlična u skoro svakoj salati, paprika je zgodna i da se gricka bez ičega. Veoma je zasitna, a u sebi sadrži dosta vode, što je čini idealnom užinom. Crvena babura paprika je posebno bogata vitaminom C, pa ukoliko se dvoumite, posegnite za njom.

Rotkvice

Lepe i ljutkaste, rotkvice su u ovo doba godine jedno od najtraženijih vrsta povrća na pijaci. Pored velike količine vode, u sebi još imaju kalijum i natrijum. Osim u kombinaciji sa drugim povrćem, možete ih jesti uz humus ili neki sirni namaz.

Paradajz

Pored toga što je odličan za hidrataciju, paradajz obiluje i likopenom, a on je poznat po svojoj borbi protiv raka. Bilo da ga jedete uz mocarela sir ili pijete u obliku soka, paradajz je namirnica koja bi svakako trebalo da bude sastavni deo vaše svakodnevne ishrane.

BeFunky-collage Osetite ukus Grčke: Velikom žurkom najavljeni Grčki dani u Super Veru STE_7827 Ružo rumena: Stari sjaj ugostiteljstva BeFunky-collage Zaslađivači nam pomažu u održavanju željene telesne mase photo-1518057111178-44a106bad636 Kada je idealno vreme za prvu kafu? · · · · ·