cover
PULS GRADA · moda

Cipele odavno nisu samo zaštita, da kao pećinski ljudi ne bismo išli bosi. One vekovima predstavljaju umetnička dela koja su odraz društva i vremenskih tokova. Nije ni čudo što su opsesija mnogim ženama, koje ih kao horderi nižu u svojim ormanima. I jeste, istina je – cipela nikad dosta! A evo koji su to jesenji trendovi i predlozi, koji obavezno treba da se nađu i na vašim nogama.

I ne zaboravite, svaku dobru odevnu kombinaciju u osnovi čine cipele.

Nezaobilazne čizme

Nije nikakvo iznenađenje da su čizme izbor broj jedan kada je jesenja obuća u pitanju. Samo sa jednim dobrim parom rešićete i olakšati odabir i kombinovanje ostale garderobe. Ono što je kod njih dobro, jeste da će biti sasvim prikladne za posao, i dovoljno adekvatne za neformalne gradske aktivnosti i izlaske. Praktično, mogu biti vaš idealan izbor ako imate celodnevne i večernje aktivnost. Koža i prevrnuta koža obično su materijali pri čijem izboru ne možete pogrešiti. Imajte u vidu da su antilop i pliš apsolutni hit ove godine, pa je savet da odaberete čizme od ovih materijala. Što se dubine same čizme tiče, izbor je definitivno na vama, ali čini se da su one koje idu tek malo preko zgloba najbolje. Svakako su efektne i one koje sežu preko kolena, do pola butine, pa ako se odlučite za drugi par čizama, neka onda izbor padne na njih. Izbegavajte tanku štiklu; umesto nje odaberite deblju štiklu ili blok petu.

BossOtvori galeriju

Udobne, a neobične patike

Bilo da je proleće, leto, jesen ili zima, bez njih se jednostavno ne može. Došlo je vreme da lagane materijale, poput platna, zamenite sa malo ozbiljnijim, jer ipak nam predstoje hladniji dani. Tako da tenisice i starke odložite na neko vreme u cipelarnik. Deblji đon i ravna platforma i dalje su popularni i sasvim adekvatni za jesen. Neobičan materijal, kao keper ili kombinacija detalja koji deluju štrikano, zajedno sa tamnijim nijansama, uspostaviće jedan jesenji ton, po kome možete ravnati ostale odevne komade. Patike ne moraju uvek da imaju pertle; lastiši, čičak trake i kaiševi takođe su više nego prihvatljivi. Dobar print, šara i rese, nešto je što će običan par patika učiniti specifičnim.

Filling PiecesOtvori galeriju

Cipele za svaki dan

Potrebna vam je jednostavna, nekada i delom neutralna obuća za koju znate i zatvorenih očiju da će biti udobna i laka za kombinovanje. Baletanke, mokasine, oksfordice, pa čak i kripersice, samo su neka od idealnih rešenja. Baletanke bi svakako trebalo da budu zatvorenih prstiju. Osim jednobojnih, lepe su i one u dve boje, kod kojih su peta i deo kod prstiju u jednoj nijansi, a ostatak u drugoj. Ravne, špicaste cipele sa pertlama apsolutni su pogodak, ako su vam klasične baletanke dosadile. Kožne mokasine sa kićankicom ili nizom od resa deluju i retro i strogo, pa su idealan izbor za posao. Oksfordice i kripersice slažu se uz svaku garderobu, a s obzirom da su same po sebi kul, idealne su za svaku priliku, a posebno za jesenje vreme.

Jason WuOtvori galeriju

Obuća za svečane prilike

Konačno su i štikle došle na red, i to samo štikle. Sasvim logično, jer ako je svečana prilika u pitanju, uglavnom se one obuvaju. Akcenat biva ili na samoj štikli, koja se u materijalu ili dizajnu razlikuje od ostatka cipele, ili na glomaznom i upečatljivom detalju koji krasi cipelu. Igra i kombinacija materijala više je nego dobrodošla ako je oblik klasičan. S druge strane, ako je poenta u neobičnom obliku, onda neka boje budu svedene, a detalji izbegnuti. Sve je u balansu.

Miu MiuOtvori galeriju

Ekstravagantne cipele

Mogu biti i čizme, i salonke, i ravne, pa čak i patike. Ali neke od ovih, najbliže vašem senzbilitetu, svakako su neophodne. Barem jedan par. Naravno, retko ćete ih nositi, ali kada dođe njihovih pet minuta, svima će biti jasno. Kao umetničko delo, skulptura ili instalacija, one će biti zvezda svakog autfita i odraz vašeg originalnog stila.

Alexander WangOtvori galeriju
sk Nekoliko lekcija o stilu iz Skandinavije CoS_legstalking1 S ofingera: Melissa E Logan (Chicks on Speed) zu Modni razlozi zašto su jesen i zima bolji nego leto hu Zašto je dugmad na muškim i ženskim košuljama na različitim stranama? · · · · · ·