sense-3277815_1280
U VAZDUHU · svet

Svako doživljava svet na duboko individualan način i opisuje to kao jedini pravi osećaj koji može da postoji. Još 1880-ih, pisac Gistav Flober je rekao da ne postoji jedna prava istina, već samo načini na koje je doživljavamo. Nedavno su naučnici ovu slavnu tvrdnju uspeli i da dokažu…

Sprovedeno je istraživanje koje je obuhvatilo 313 ljudi kao govornike 20 različitih jezika. Među njima su bili govornici raspostranjenih jezika poput engleskog, kantonskog kineskog i persijskog jezika, ali i manje zastupljenih poput jurakare jezika, koji ima manje od 3.000 govornika. A bilo je i onih koji su koristili znakovne jezike.

Svima je predstavljena ista grupa predmeta i zvukova i traženo im je da ih opišu i odgovore na još neka pitanja. Procenjivanje odgovora se vršilo na osnovu stepena u kome su se različiti govornici slagali. Otkriveno je da se način korišćenja čula razlikuje od kulture do kulture, odnosno mesta rođenja. Govornici engleskog jezika su bili najbolji u opisivanju zvukova i prizora u odnosu na ostala čula, a govornici persijskog jezika bili su najbolji u opisivanju ukusa. Pojedini ispitanici iz Malezije i sa Papua Nove Gvineje nisu učestvovali u ispitivanju ukusa zbog straha od veštičarenja.

Različite kulture daju primarnost različitim čulima i zato su stepeni tačnosti njihovih opisa toliko varijabilni. Neki od njih nemaju ni dovoljno reči za opisivanje svih čulnih iskustava poput ostalih, ali to nije sprečilo naučnike da ustanove da je ljudima u proseku najteže da identifikuju mirise. Zaključili su da postoji potencijal za razvoj zapostavljenih čula i da nam možda tehnologija može pomoći oko toga u budućnosti.


Elvis Prisli U ovom gradu Elvis određuje kada je bezbedno preći ulicu luxembourg-1164656_1280 Oni će uskoro imati besplatan gradski prevoz replica-noahs-ark-israel-johan-huibers-2-5bfe8d490638e__700 Jedan Holanđanin je napravio svoju verziju Nojeve barke indigenous-cultures-homage-to-humanity-jimmy-nelson-fb35__700-png Posveta čovečanstvu: Fotografije egzotičnih plemena iz svih krajeva sveta · · · · ·