g-r-mottez-1157862-unsplash
U VAZDUHU · životinje

Zubata koža jedne od najbržih riba na svetu, mako ajkule, proučava se u istraživanjima koje finansira američka vojska u nadi da će njeno korišćenje dovesti do pravljenja efikasnijih ili agilnijih aviona.

Zabeleženo je da mako ajkule plivaju brzinom od 60 km/h, ali se procenjuje da mogu da dostignu brzinu i do 80 km/h, zahvaljujući nizu evolucijskih adaptacija.

Umesto savršeno glatke kože, ove ajkule imaju sa strane i na perajima redove krljušti koje podsećaju na zube, a vazduhoplovni inženjeri Univerziteta Alabama pokušavaju da shvate kakvu ulogu igraju. Izbočine su zapravo biološki slične zubima morskog psa, osim što svaka od njih ima dužinu od oko 0.2 mm i sposobna je da se nabrekne ili savije unazad kada mako ajkula pliva.

Ukoliko biste prešli rukom preko ajkule od nosa do repa, na isti način kao što voda teče preko njenog tela, osećaj bi bio savršeno gladak. Međutim, ako biste rukom prešli u suprotnom smeru, bilo bi grubo kao šmirgla pa su istraživači posumnjali da je ova izbočina imala presudan efekat ometanja struja.

Ovo povlačenje pritiska je jedan od najuticajnijih faktora na avionima i tehnike za njegovo ublažavanje mogu da pomognu u efikasnijoj potrošnji goriva, bržem letenju i boljoj reakciji.

„Rupice na lopti za golf su primer kontrole razdvajanja koja smanjuje povlačenje pritiska održavanjem vezanog toka oko lopte i smanjenjem veličine brazde“, rekla je dr Ejmi Leng, koja je vodila istraživanje predstavljeno na sastanku američkog fizičkog društva u Bostonu.

Koristeći aerotunel i uzorke mako skrivene ajkule, istraživači su merili brzinu strujanja vode preko glatke površine i kože životinje. Otkrili su da ovaj efekat „pasivne naprsline“ iz krljušti ove ajkule zaista kontroliše razdvajanje toka i smanjuje otpor.

Istraživanje je delimično finansirano od strane kompanije Boing i američke vojske.

BeFunky-collage (1) Lav protiv 20 hijena: Šta mislite ko je pobedio? Adorable-Before-and-After-Photos-of-Dogs-Growing-Up Ove slike pasa će vas sigurno raznežiti dave-ruck-732635-unsplash Od sada i krave imaju Tinder yuki-dog-423453-unsplash Francuska: Bez lajanja, molim! · · · ·