Koziji sir
PULS GRADA · gastro

Na ovim prostorima nepravedno zapostavljen u odnosu na kravlji, aromatičan i ukusan, kozji sir je izuzetan delikates koji ima lekovita dejstva jer snižava nivo šećera i holesterol i ima dokazana antikancerogena svojstva.

POREKLO

Pri samoj pomisli na sireve, svakako je prva asocijacija Francuska, koja je po broju koza tek na 15. mestu u svetu, ali proizvodi čak 90 vrsta originalnih kozjih sireva od neverovatnih 100.000 tona kozjeg mleka na godišnjem nivou. Inače, proizvodnja kozjeg sira datira još od 8.000 godina pre naše ere, stari Rimljani i Grci doneli su ove proizvode baš u dolinu najveće francuske reke Loare.

ZDRAVLJE

Visoke nutritivne vrednosti, lakše probavljiv u odnosu na druge sireve, kozji sir je veoma bogat kalcijumom, kao i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i potpomažu topljenje masti. Takođe, sadrži značajno manje kalorija i masti u odnosu na kravlji, a ima visok sadržaj proteina zbog čega se posebno preporučuje u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima. Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka su proteini koji se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i amino-kiselinama, čime obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga ili drugih napornih aktivnosti. Adekvatan je i kao zamena za meso, a pedijatri ga preporučuju u prehrani dece zbog minerala (kalcijum, magnezijum, fosfor) koje sadrži, a koji su vrlo važni u formiranju koštanog sistema. Takođe, kao i jogurt od kozjeg mleka, kozji sir poboljšava rad bubrega, pomaže kod problema s povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima jetre i blagotvorno utiče na digestivni trakt, odnosno probavni sistem.

KAKO NASTAJE

Kozji sir se, logično, dobija od kozjeg mleka. Da bi se proizveo kilogram kozjeg sira potrebno je znatno više (7-10 litara) mleka nego za istu količinu kravljeg sira, jer kozje mleko ima mnogo manje masnoće. Prema naučnim istraživanjima, a i samoj praksi koju su sjajnim sirom potvrdili iz kompanije Kozak, može se reći da je najvažnije da koza bude srećna kako bi davala kvalitetno mleko. Rukovođeni tom idejom, ljudi iz Kozaka su upravo svojim kozama obezbedili veći životni prostor (svaka koza ima preko tri kvadratna metra „svog prostora‟ u kozarniku, a smatra se da je dovoljno obezbediti 1,6 m2), odnosno život „bez stresa‟ u jedinstvenom prirodnom okruženju na padinama u okolini Prijepolja. Naravno, ishrana koza igra ključnu ulogu, te se njihove koze hrane prirodno i zdravo, same birajući šta će jesti (mladice trave, voće…).

U samoj proizvodnji lagano zasiravanje traje 1-2 sata, a zrenje traje oko dve do tri sedmice. Soljenje je suvo ili u salamuri.

KAKO IZGLEDA I MIRIŠE

Prave se u raznim oblicima (okrugli, u obliku piramida…), obično su mali, debljine 3 do 5 cm, a prečnika 6 do 12 cm. Težina im se kreće u rasponu od 60 grama do 1,5 kilograma, a idealni su za kombinovanje s raznim dodacima poput raznih aromatičnih travki, bibera, paprike, uglja…

Kod većine kozjih sireva testo je mekano. Kora sira može biti oprana, ali se često rade s belim plesnima ili s drugim dodacima, naročito travama i začinima, koji se nalaze na površini sira. Boja zrelog sira je bela do belo-žućkasta.

Miris i ukus je specifičan, osoben i karakterističan. Sirevi mekog testa su s blažim mirisom i ukusom na lešnik, dok su oni tvrđi, sa suvljim testom i raznim dodacima izraženijeg ukusa i mirisa, često pikantnim i svojstvenim samo kozjim sirevima.

UPOTREBA

Zbog svoje osobene arome i prepoznatljivog ukusa koristi se kao autentičan i maštovit dodatak jelima ili kao osnovni sastojak salata, a posebno je ukusan u maslinovom ulju, što je upravo jedan od novih proizvoda Kozaka. Sve češće prisutan je na picama, u Pizza Baru prave odličnu Monte Verde s kozjim sirom, pancetom, pečurkama i rukolom, a u Pomodoru savršenu Formaggio di Capra e Pancetta s kozjim sirom, belim lukom, čeri-paradajzom, timijanom, maslinama i pancetom. Sjajan je kao grilovan, prisutan je i u pastama, kao i u maštovitim kombinacijama poput salate s kozjim sirom u susamu (miks zelenih salata, kozji sir, suve smokve, pečeni orasi, jagode, preliv od balzamika i meda).

PREDLOZI

Evo nekoliko predloga za efektne zalogaje i neobične spojeve kojima upravo kozji sir daje karakterističnu zavodljivu aromu.

Marinirani kozji sir

U teglicu složite ravnomerno sečene kockice kozjeg sira, začine po želji (ruzmarin, bosiljak, čili papričice), sve zalijte maslinovim uljem i ostavite da stoji neko vreme dok sir ne poprimi arome začina i dodataka.

Zalogajčići od kozjeg sira i grožđa

Jednostavno: zrna grožđa umotajte u mladi mekani sir, a onda takve „loptice“ uvaljajte u seckane orahe. Nabodite na čačkalicu i imate savršene male zalogaje za sve povode.

Kozji sir i borovnice

Evo i „slatke upotrebe“ kozjeg sira. Na kreker namažite kremast kozji sir, a odozgo poređajte borovnice koje ste prethodno uvaljali u šećer u prahu. Slatko i originalno, drugačije i vrlo ukusno.

Kozji sir i vino

Plemeniti mlečni mirisi kozjeg sira, po pravilu obogaćeni distinktivnim začinskim notama, uz njegovu mekoću, svežinu i snažan ukus čine ga savršenom podlogom za ista takva, karakterna i sveža vina. Sovinjon blan, pogotovo onaj iz francuske Loare, ali i onaj koji dolazi iz Štajerske, kao i srpski favoriti poput sovinjona vinarija Vinum, Aleksandrović ili Janko, biće odličan par zahvaljujući svojim zeljastim aromama i citrusnom ukusu. Takođe, rajnski rizlig će svojim svežim kiselinama, teksturom i intenzivnim voćnim aromama veoma dobro funkcionisati s mlečnom mekoćom i slanim ukusom kozjeg sira.

Začini Začini koji nose ukus i zdravlje Pane e Vino Pane e Vino: Mesec špargli Reset Nova lokacija: Reset HomeMade Slatka prodavnica HomeMade Company ·