Krakov
PULS GRADA · destinacija

Za razliku od Varšave, Krakov je ostao gotovo netaknut u Drugom svetskom ratu, a spasila ga je ironična činjenica da je bio komandno mesto nacista u Poljskoj.

Njihov glavni štab bio je u tvrđavi na brdu Vavel, najvažnijem simbolu grada kroz celu njegovu istoriju. Odavde ćemo i početi priču

Brdo Vavel (Wawel) s istoimenom tvrđavom gordo se uzdiže nad Vislom, najvećom rekom Poljske.

U okviru ovog kompleksa smešteni su raskošni kraljevski dvorac i katedrala, u kojoj je sahranjeno mnogo slavnih Poljaka, od velikih vladara Kazimira Velikog i Jana Sobjeskog do tragično nastradalog predsednika Leha Kačinjskog.

Najvažniji eksponat muzejskog dela je Szczerbiec, mač koji je više od četiri veka korišćen u krunisanju poljskih kraljeva, a danas jedan od glavnih simbola poljske ekstremne desnice. Na severni kraj brda udara Kanonicza, jedna od najmanjih ali i najlepših ulica u gradu, gde je nekad živeo budući papa Karolj Vojtila.

Stari grad

Epicentar prelepog starogradskog jezgra je Glavni trg (Rynek Główny), s površinom od četiri hektara najveći srednjovekovni gradski trg u Evropi. Samo na njemu nalazi se dovoljno atrakcija za višečasovni užitak u prvim utiscima nekadašnje poljske prestonice. Prednjače Bazilika Sv. Marije, hala Sukiennice, spomenik velikom pesniku Adamu Mickjeviču, Gradska većnica i Crkva Sv. Vojceha (poznatog i pod imenom Adalbert), stara gotovo čitav milenijum.

Na obodima trga su brojni restorani, među kojima je najpoznatiji Wierzynek, koji datira još iz XIV veka. Inače, s ovog trga je čuveni Tadeuš Košćuško 1794. godine pokrenuo revoluciju protiv Rusije i Pruske, a zanimljivo je i da se on za vreme Drugog svetskog rata zvao Trg Adolfa Hitlera. U njegovoj neposrednoj okolini ističu se Collegium Maius, najstarija zgrada čuvenog Jagelonskog univerziteta, i brojne crkve, među kojima je najpoznatija Crkva Sv. Petra i Pavla.

Bazilika Svete Marije

Ova velelepna crkva s raskošnom unutrašnjošću uzdiže se iznad samog Glavnog trga. Njena prva verzija potiče iz XIII veka, a ova današnja već iz sledećeg. Svakog punog sata, s njenog vrha može se čuti Hejnał Mariacki, melodija od pet tonova odsvirana na trubi četiri puta (u pravcu četiri strane sveta). Njeno kratko trajanje simbolizuje stradanje slavnog trubača iz XIII veka, kojeg je prema priči ubila mongolska strela usred objavljivanja opasnosti od njihove najezde. Svakog dana u podne, ovu melodiju prati direktan prenos na nacionalnom radiju.

Gradske kapije

Kad se zasitite starog grada, prošetajte velikim parkom Planty koji ga opasuje. Idući njime, videćete i nekoliko značajnih kapija koje su nekad predstavljale ulaze u grad. Impozantni Krakovski barbakan štitio je grad u renesansno doba, dok Vrata Sv. Florijana označavaju početnu tačku stare svečane rute kraljeva koja je završavala u tvrđavi Vavel. Tu je i spomenik posvećen bici kod Grunwalda, slavljenoj i u Poljskoj i u Litvaniji, gde je ovaj događaj iz 1410. godine poznat kao Bitka kod Žalgirisa. Otuda, dakle, naziv njihovog najslavnijeg sportskog društva.

Šoping

Ako u jednom trenutku poželite da se udaljite od centra, valja se zaputiti na istok, u distrikt Nowa Huta. Ovaj deo grada bogat je prepoznatljivom komunističkom gradnjom, ali i vrlo skromnim i jeftinim radnjama najrazličitijeg asortimana. Ako ste, pak, za klasičan šoping, tu je pre svega Galeria Krakowska, veliki tržni centar tik uz glavnu železničku stanicu. Krakov je takođe bogat noćnim klubovima, a neki od njih smešteni su u najlepša starogradska zdanja.

Kultura i događaji

Krakov je grad bogat događanjima, među kojima prvo treba pomenuti dva posvećena Jevrejima – Festival jevrejske kulture sredinom leta i Bajit Chadasz u novembru. Tu su i brojni filmski i muzički festivali, kao i Krakovske noći, gde se jednom mesečno u periodu od maja do septembra priređuje bogat i besplatan umetnički program koji uključuje muzeje, pozorišta, koncerte džez i crkvene muzike i poetske večeri.

Kad govorimo o muzejima, ističe se umetnička kolekcija smeštena u odajama Vavelske tvrđave, a vrlo je bogata i postavka u hali Sukiennice na Glavnom trgu. U njenoj blizini nalazi se Muzej porodice Čartoriski, čiji je najpoznatiji eksponat slika „Dama sa hermelinom“ Leonarda da Vinčija, a tu je i Rembrantov „Pejzaž s dobrim Samarićaninom“. Posetite i muzej Manggha posvećen japanskom stvaralaštvu, Muzej farmacije i muzej moderne umetnosti MOCAK, smešten tik uz nekadašnju fabriku Oskara Šindlera, koja je takođe pretvorena u muzej.

Krakov i film

Veliki poljski režiser Kšištof Kješlovski u Krakov je smestio deo radnje svog filma Veronikin dvostruki život, dok je jednako slavni kolega Andžej Vajda ovde između ostalog snimio filmove Čovek od mermera i Katin. Ipak, ubedljivo najpoznatije ostvarenje povezano s Krakovom je Šindlerova lista.

Nezaobilazne tačke

U podnožju vavelskog brda, uz samu Vislu, smešten je spomenik psu Džoku, posvećen svim psima sveta i njihovoj bezrezervnoj odanosti čoveku. Priča kaže da je jednog dana Džok bio uz svog gazdu na jednoj raskrsnici u Krakovu kad je ovaj doživeo srčani udar. Pošto ga je hitna pomoć odvezla, njegov ljubimac je još dugo ostao na tom mestu – od tog dana praktično je ovde i živeo, čekajući gospodara, hranjen od mnogobrojnih stanovnika kojima je prirastao za srce. Godinu dana kasnije, usvojila ga je jedna žena, a kada je i ona preminula, Džok se vratio na ulicu. Stradao je kad ga je udario voz dok je tumarao prugom.

Na svega nekoliko stotina metara od ove statue nalazi se spomenik Vavelskom zmaju (Smok Wawelski). Prema predanju, nekada davno je na ovom mestu živeo zmaj koji je terorisao lokalni narod u doba vladavine kralja Kraka, legendarnog osnivača grada. Agoniju je zaustavio siromašni šegrt po imenu Skuba, koji je zmaju podmetnuo jagnje umočeno u sumpor. Kad ga je ovaj pojeo, toliko ga je peklo u stomaku da je popio pola Visle i eksplodirao. Skuba je tako zaslužio ruku kraljeve ćerke, koja je bila sledeći planirani delikates na meniju ljutog zmaja, koga i danas možete videti kako svakih nekoliko minuta bljuje vatru. Doduše, pretočenog u bronzu.

Slavne ličnosti

Kao prestonica od XI do XVI veka, Krakov je pre svega dao veliki broj poljskih kraljeva iz tog perioda. Papa Jovan Pavle Drugi je pre svog pontifikata najveći deo života proveo upravo u ovom gradu, gde je pod imenom Karolj Vojtila došao do zvanja nadbiskupa. Čuveni režiser Roman Polanski takođe je svoje predratno detinjstvo proveo u Krakovu. Ovde je živela i stvarala dobitnica Nobelove nagrade za književnost Vislava Šimborska, a čuveni antropolog Bronislav Malinovski se u Krakovu rodio i školovao.

Najznačajniji slikar u istoriji grada je Jan Matejko, poznat po istorijskim delima naslikanim u drugoj polovini XIX veka. Ljubiteljima slova i enigmatike on je posebno zanimljiv, pošto se njegovo prezime sastoji od svih sedam slova koja se kod nas praktično isto pišu ćirilicom i latinicom. Matejkova kuća i trg nalaze se u neposrednoj blizini Glavnog trga. Rame uz rame s njim stvarao je Stanislav Vispjanski, drugi veliki umetnik tog perioda koji se i rodio i umro u Krakovu. Njih dvojica su često sarađivali, a ističe se njihov zajednički rad na unutrašnjosti Bazilike Sv. Marije.

Izleti

Najpopularnija destinacija za dnevne izlete iz Krakova svakako je Državni muzej Auschwitz-Birkenau, posvećen strahotama svih logora nacističke Nemačke. Svaki posetilac južne Poljske prosto je dužan da obiđe i ovu lokaciju, ali mora da bude spreman na mogućnost da mu tura, koju odlično realizuju lokalni vodiči, drastično uzburka emocije, a možda i digestivni trakt. Još jedna napomena – ako ste se iz Krakova uputili ka Aušvicu u svojoj režiji, obratite pažnju da je na svim putokazima napisana poljska verzija imena Aušvic – Oświęcim.

Ako ste ipak za nešto laganije, prednjače dve lokacije na slovo W – čuveni rudnik soli Wieliczka sa svojim jedinstvenim umetničkim radovima od soli, kao i Wadowice, rodno mesto nekadašnjeg pape.

Miroljubive zemlje najbolje za život 10 najmiroljubivijih zemalja za život Romantične destinacije 10 sjajnih destinacija za zaljubljene golupčiće Najlepši nacionalni parkovi 10 najlepših nacionalnih parkova Obavezne destinacije u 2015. Lonely Planet odabrao 10 najboljih destinacija za 2015. godinu