Opcionanaslovnafotografija-PosterfilmaTheLegendofTarzan(fotomp3old.tk)
KULTURA · film/TV

Tarzan se prvi put pojavio 1912. godine u romanu „Tarzan of the Apes“. Od tada se kao junak pisca Edgara Rajsa Barouza družio sa životinjama nebrojeno puta. Osvojio je knjige, stripove, pozorište, video igre, radio emisije i filmove.

Mi smo uzeli Čitu u ruke i pokušali da se probijemo kroz šipražje glumačkih imena, koja su oblačena u donji veš od leopardove kože. Na filmu i televiziji, Tarzana je glumilo više od 25 glumaca! Posle dosta napora i majmunčetovog blagoslova, složili smo se da napravimo listu od jedanaest imena.

Elmo Lincoln

Izražajne oči, neobična frizura i građa koja je miljama udaljena od današnjeg holivudskog ideala bili su dovoljni da se Elmo Lincoln prvi popne na drvo. Tarzana je glumio u tri nema filma 1918. i 1921. godine. Ipak, ne bi trebalo zanemariti da se u prvoj polovini filma Tarzan of the Apes kao mlađa verzija naslovnog junaka pojavljuje Gordon S. Griffith, tako da bi njegovo ime, zapravo, trebalo da bude prvo u dugoj istoriji filmova o gospodaru džungle.

Johnny Weissmuller

Pored pedeset svetskih rekorda u plivanju, Johnny Weissmuller je oborio još jedan – postao je glumac koji je najduže glumio Tarzana na filmu. Džunglom je vladao u dvanaest filmova, koji su prikazivani od 1932. do 1948. godine. Poklič koji je korišćen u njegovim filmovima postao je toliko ikoničan da je često reprodukovan i u kasnijim Tarzanovim avanturama. Uprkos drugim ulogama, Weissmuller je ostao poistovećen sa Tarzanom i njegova pojava ostala je bez konkurencije u dvorani slavnih atleta iz šume.

Buster Crabbe

Još jedan nosilac Olimpijske medalje u plivanju prokrčio je put do velikog platna – Buster Crabbe glumio je glavnu ulogu u filmu Tarzan the Fearless 1933. godine. Snimanje filma se preklopilo sa serijalom u kom je igrao Johnny Weissmuller, Crabbeov dobar prijatelj, tako da su ih zabavljali novinarski natpisi koji su pisali o navodnom sukobu i konkurenciji. Iako je Tarzana glumio samo jednom, Crabbe se pojavio u više od sto filmova i postao poznat po ulozi još jednog kultnog junaka – Flasha Gordona.

Lex Barker

U vreme kada je Weissmullerova gluma bacala senku na potencijalne naslednike, nezahvalna uloga Tarzana pripala je Lexu Barkeru. On se na lijanama njihao pet puta, od 1949. do 1953. godine. Zanimljivo je da mu je partnerka u prvom filmu bila Brenda Joyce, koja je ulogu Jane odigrala i u tri poslednja Weissmullerova filma.

Gordon Scott

S velikim mišićima i visinom od  191 cm, Gordon Werschkul ispunio je očekivanja producenta i dobio ulogu Tarzana. Postojao je samo jedan problem – njegovo prezime je previše asociralo na prezime Weissmuller. Gordon Werschkul je zbog toga postao Gordon Scott i pod tim imenom glumio je Tarzana od 1955. do 1960. godine.

Mike Henry

Profesionalna karijera ragbiste svakako je pomogla Majku Henriju da postane jedna od najvernijih fizičkih inkarnacija Tarzana kakvog znamo iz stripa. Henry je Tarzana glumio u tri filma, koja su snimljena simultano i prikazana 1966, 1967. i 1968. godine.

Ron Ely

Kada je Mike Henry shvatio da mu je dosta afričke idile i odbio da se pojavi u televizijskoj seriji Tarzan, uloga je pripala Ronu Eliju. Krpice oko struka Ely je nosio od 1966. do 1970. godine. Prilikom snimanja obavio je sav kaskaderski posao, što je platio s nekoliko desetina povreda, uključujući dva preloma ramena i nekoliko ujeda lava.

Christopher Lambert

Film Greystoke: Legend of Tarzan, Lord of the Apes iz 1984. godine bio je prvi, a još uvek je i jedini igrani film o Tarzanu koji je nominovan za Oskara (za najbolju sporednu ulogu, najbolji scenario i najbolju šminku). Christopher Lambert se ulogom grofa Greystoka prvi put predstavio internacionalnoj publici na pravi način, ali su mu nagrade izmakle. Kada je reč o Oskaru, animirani film Tarzan jedini je film na ovu temu koji je osvojio čuvenu statuu 2000. godine, kada je nagrađen za najbolju muziku.

Joe Lara

U TV filmu Tarzan in Manhattan i seriji Tarzan: The Epic Adventures u glavnoj ulozi se našao Joe Lara. Drugorazredna produkcija filma i serije dosta se oslanjala na elemente fantastike, ali Lara je, uprkos tome, obeležio detinjstvo mnogih kada se serija emitovala na našim TV kanalima. Posle dve decenije rada napustio je glumu 2002. godine da bi se bavio kantri muzikom. Uskoro će se ponovo pojaviti u filmu Summer of ‘67.

Travis Fimmel

Tarzan je još jedna serija koja je modernizovala našeg junaka i smestila ga u urbani Njujork. Otkazana je posle osam epizoda 2003. godine. Kuriozitet je što se u ulozi Tarzana našao debitant Travis Fimmel, danas dobro poznati Ragnar Lothbrok iz popularne serije Vikings.

Alexander Skarsgård

Za sam kraj, ostao je Alexander Skarsgård, odličan glumac švedskog porekla, koji je imao tu nesreću da se 2016. godine zanjiše u veoma lošem filmu The Legend of Tarzan. S ulogom i zapletom koji su bili toliko loši da nijedan glumac ne bi mogao ništa da uradi s njima, nastao je fijasko koji će Tarzana držati daleko od bioskopa u godinama koje slede.

DecemberCollage Šta ste propustili u bioskopima krajem 2017? 1130286 Šokantni filmovi bazirani na istinitim događajima the-post-2 Doušnik: Novi film Stivena Spilberga u bioskopima oscar-2103653_960_720_cover Ko su favoriti za 90. Oskara? · · ·