picnic
U VAZDUHU · trend

Prosto je šteta da pored dveju reka, veštačkog jezera, Kalemegdana, Košutnjaka, Avale i mnogih parkova, kultura praktikovanja piknika u Beogradu skoro da i ne postoji (izvinjavam se retkim izuzecima!). I dok se sva ova mesta, sa naletom lepog vremena, ispune ljudima koji šetaju, trče, voze bicikle i rolere, provode vreme sa prijateljima, kućnim ljubimcima, zaljubljeno se drže za ruke, sede po kafićima.., niko se ne seti da na travu prostre ćebence ili stolnjak, izvadi neke đakonije, zasedne i – uživa. Vreme je da se to promeni!

Skoro da nema ništa lepše, šarmantnije, jednostavnije i zabavnije od piknika. Razmislite samo: provedete lep dan u krugu porodice, zabavljate se sa prijateljima ili organizujete originalan dejt; sedite u prirodi, uživate, odmarate se, čitate, pijuckate, grickate, sunčate se, uključite i neku laganu fižičku aktivnost, poput badmintona ili bacanja frizbija… Ako ponesete i opremu za roštilj i organizujete muziku, podićićete sve na još viši nivo.

Uskoro, kad kiša odluči da nas napusti i sunce krene da topi asfalt, iskoristite prvu priliku da upriličite piknik. Evo par saveta koji će vam pomoći da se sa lakoćom pripremite za ovu relaksirajuću aktivnost.

Dakle, za početak, proverite vremensku prognozu, jer ne želite da vašu idilu uništi nalet vetra i tmurni oblaci. Odaberite lepu lokaciju za odmor u prirodi. I, iako to može biti sasvim izolovano mesto, razbijte monotoniju i otidite u svoj obližnji park. Napravite spisak ljudi koje planirate da pozovete. Obavestite ih unapred kako bi se organizovali i izdvojili vreme. Možete sve sami pripremiti ili raspodelite zaduženja, kako bi svi učestvovali i osećali da su deo ove kul akcije. Napravite slatke elektronske pozivnice ili dobra stara staromodna pisamca.

Najpraktičnija je i najlepša pletena korpa za piknik. Ona obično u sebi ima delove u kojima možete posebno spakovati escajg, posuđe i čaše. Ako ne posedujete ovu korpu, poslužiće i druge, kao i jači cegeri. Obavezan je i hladnjak, onaj kojeg se svi sećamo sa mora iz detinjstva, kako bi vaše osveženje po izboru ostalo rashlađeno. Uvek je bolje poneti prave tanjire i čaše, ali ako vam je to preteško i plašite se da će se ponešto slomiti, odlučite se za papirne i plastične varijante, ali ipak sa lepim dezenom. Obično se sedi na ćebencetu ili prostirci. Ponesite i koji omanji jastuk, da ugođaj bude veći. Budite fini, pa ne zaboravite i kese za đubre!

Obucite se opušteno i nonšalantno, u skladu sa prilikom; na primer: lepršave haljine, šorcevi, pantalone na tregere, lagane bermude… Obujte espadrile, brodarice, bele platnene patike, baletanke. Obavezne su naočare za sunce, šeširi i lepeze.

Osim što ćete se družiti, možda čitati knjigu ili časopis, svakako odremati, možete malo i da se razdrmate. Ponesite badminton, bumerang, frizbi, konopac za preskakanje, pa i lastiš (slobodno budite detinjasti!). Ako niste za tako nešto, uvek su tu društvene igre. Špil karata staje u džep, a ako ste ozbiljniji po tom pitanju ponesite dixit, pictionary, monopol, riziko…

Kada je hrana u pitanju, možete biti elegantni i decentni, ili domaćinski nastrojeni, sa puno đakonija. Krekeri, izbor sireva, koštunjavog i sezonskog voća, uvek su odlična kombinacija. Salate u teglama, bogati sendviči i povrće naseckano na tračice će poslužiti za priliku. Projica, razne gibanice, nasečeni suhomesnati proizvodi za one su koji se odluče za nešto tradicionalniji piknik. Kolači su obavezni, a najbolji su oni koje ćete sami napraviti. Od tiramisua do pite s višnjama, sve je dozvoljeno i dobrodošlo.

Sutra je nedelja, pa ako nas vreme posluži – znate šta vam je činiti!

Šare za maštanje Bojanke za odrasle Ničim izazvan Prepoznatljivi britanski stil Najlonke sa noktima Da li biste nosili najlonke sa umetnutim noktima? Muška moda ovog proleća Proleće/leto 2016: Ključne izmene u muškoj modi ·