cover www.theidleman.com
PULS GRADA · moda

Možda ćete pomisliti da je smoking konzervativan, uštogljen i formalan, ali on zapravo predstavlja pravu malu modnu revoluciju. I baš kao što je Koko Šanel žene oslobodila od korseta i puf suknji, tako je i Pjer Lorilard, vlasnik kluba Tuxedo Club”, pomogao da se transformiše i proširi novo shvatanje muškog odevanja.

Sve je počelo od jednog princa

A u pitanju je princ Edvard VII, koji se smatrao za trend setera svog vremena, zbog čega se nastanak smokinga originalno vezuje za njega i davnu 1865. godinu. Smoking je tada skrojen sa idejom da bi princ mogao da bude manje formalan, ali i dalje elegantan, u prilikama poput obedovanja i događaja opuštenijeg karaktera. Princ je najviše voleo plavi smoking u kombinaciji sa pantalonama iste boje i materijala.

Modni „bum“ u Americi

Najverovatnije su milioner Džejms Braun Poter i njegova žena Kora 1886. godine iz Engleske preneli ideju smokinga u Ameriku. To bi imalo smisla, pošto se princ Edvard VII lično postarao da Džejmsu bude skrojen smoking po meri kada mu je bio u poseti. On ga je kasnije nosio na prestižnom jesenjem balu u Njujorku. To se odvijalo u luksuznom privatnom klubu Tuxedo. Upravo se zbog tog modnog događaja smoking u Americi i zove taksido (tuxedo). Od tog trenutka smoking je zahvaljujući vlasniku kluba, Pjeru Lorilardu, naglo postao izuzetno popularan među muškom populacijom, i dozvoljen za nošenje u formalnim prilikama.

Drugi svetski rat menja sve

I dok je početak tridesetih godina bio dobar za istoriju smokinga, već četrdesetih njegova popularnost naglo opada. Muškarci su počeli sve više da nose odela, i ma koje sve metamorfoze u materijalu i kroju smoking prolazio, više se nikada nije vratio u svakodnevnu modu i rutinu muškog oblačenja.

Koja je razlika između smokinga i odela?

Prva i glavna fizička razlika je u tome što smoking obavezno ima delove od satena, dok odelo to ne poseduje. Saten se pojavljuje na reveru, džepovima, pored dugmića, i u vidu od po jedne trake sa leve i desne strane duž pantalona. Smoking takođe prate prsluci i pojas oko struka, i dok uz odelo ide kravata, uz smoking se više slaže leptir mašna. Još jedna velika razlika krije se ne u kroju, boji i materijalu, već u osećaju. Odelo mnogi svakodnevno nose, ali smoking je nešto što se danas čuva samo za specijalno važne prilike, poput svečanih događaja, proslava i venčanja.

Žene u smokingu

Od šezdesetih pa nadalje, smoking se uvukao i u ormane mnogih dama. Najbolji primer za to desio se 1967. gde su se u čitavoj kolekciji Iv Sen Lorana mogli videti smokinzi dizajnirani isključivo za žene. Kroj je bio smekšan i sve je delovalo laganije, ali u kombinaciji sa cipelama na štiklu i dramatičnom šminkom stvorila se jedna nova vizija žene – ona koja poručuje da je slobodna, nezavisna i beskrompomisna. Kasnije će se i mnogi drugi kreatori, popur Ralf Lorena i Đorđa Armanija, igrati dizajniranjem smokinga za „lepši pol“.

Džejms Bond vraća nadu

Kad god se pomisli na modernog elegantnog muškarca u smokingu, Šon Koneri kao Džejms Bond većini bude prva asocijacija. To je verovatno jedan od razloga što se crni smoking, sa belom maramicom u džepu, vratio u modu. Pomislite još i na lik Dona Drejpera iz serije Mad Men, i shvatićete da većina filmskih zvezda na dodeli Oskara, i drugih nagrada, nosi slične smokinge. Tako da iako smoking možda više nije vezan za svakodnevno odevanje, svakako je postao obavezan na crvenom tepihu.

ZENE U BOJAMA Brend ZIP By ZR: Veseli i smeli modeli collage Sve muze Karla Lagerfelda cipele naslovna Ko bi ovo nosio? collage Kakve mantile ćemo nositi ove jeseni? · · · · ·