The Voorman Problem
KULTURA · film/TV

Kategorija koju često uzimamo zdravo za gotovo zapravo je ona u kojoj su mnogi napravili svoje prve uloge ili režirali svoja debitantska filmska ostvarenja. U dva nastavka vam predstavljamo 15 krakih filmova koji su dospeli do 86. po redu dodele nagrada Američke akademije filmskih umetnosti.

9. POSSESSIONS, Shuhei Morita

U svom ostvarenju koje se našlo i u filmskoj antologiji Short Peace, Shuhei Morita bavi se motivom iz japanskih legendi govoreći o stvarima koje postaju samosvesne, te im je nakon sto godina službe garantovano dobijanje duše (Tsukumogami). Film prati lutalicu koji se sukobljava sa ovim živim predmetima kada potraži sklonište u napuštenoj kući.

10. ROOM ON THE BROOM, Max Lang i Jan Lachauer

Veštice, namrgođene mačke, zmajevi i psi – dovoljno da se na prvi pogled zaljubite u ovaj film.

11. AQUEL NO ERA YO (That Wasn’t Me), Esteban Crespo

Snažna drama o afričkim vojnicima, u kojoj se saosećanje jedne žene ispituje do krajnjih granica.

12. AVANT QUE DE TOUT PERDRE (Just Before Losing Everything), Xavier Legrand i Alexandre Gavras

Ovo je rediteljski prvenac glumca Xaviera Legranda (publici poznatog iz čuvenog francuskog filma Au Revoir Les Enfants) koji otkriva priču o jednoj uplašenoj ženi i njeno dvoje dece.

13. HELIUM, Anders Walter i Kim Magnusson

Danski dvojnik Michela Gondryja bio bi ponosan na Walterov Helium, priču o bolničkom domaru koji svojim fantastičnim bajkama unosi magiju u život dečaka koji je na samrti.

14. PITAAKO MUN KAIKKI HOITAA? (Do I Have To Take Care Of Everything), Selma Vilhunen i Kirsikka Saari

Ovaj komični film još jednom podseća na to da majke znaju sve, kao i da uživaju u pričanju o ovome.

15. THE VOORMAN PROBLEM, Mark Gill i Baldwin Li

Pre nego što će ga poslati u ludnicu, Dr. Williams dolazi da poseti izvesnog Gospodina Voormana koji tvrdi da je Bog. Međutim, i ako jeste, zašto bi Bog želeo da se nalazi u zatvoru, mentalno oboleo?

Trejleri bi po proceni Udruženja vlasnika bioskopa trebalo da traju do 2 minuta Vlasnici bioskopa zahtevaju kraće trejlere Kustendorf Fenomen Kustendorfa – Pusti nas u disko, iliti pogled iz nizije Feral, krakometražni animirani film nominovan za Oskara Kratkometražni filmovi nominovani za Oskara 2014. godine – 1. deo Mali Budo Prvi trejler filma „Mali Budo“ · ·