3_Lumir_3
U VAZDUHU · tech/web

Popularizaciji nauke i tehnologije veliki doprinos daju uređaji konstruisani korišćenjem maštovitih rešenja i ideja koje su do skora živele samo u mašti pisaca naučne fantastike. Takvih uređaja je sve više, a mi smo za ovu priliku izdvojili nekoliko najzanimljivijih, čija će upotrebna vrednost vremenom sigurno rasti

Tekst: Gradimir Joksimović

Preglednost znači bezbednost

Svake godine neumoljiva statistika pokazuje da su motociklisti daleko najugroženiji učesnici u saobraćaju, sa veoma visokom stopom učestalosti teških udesa. Sa idejom da značajno poboljša bezbednost dvotočkaša na asfaltu, nemački BMW je predstavio koncept kacige sa ugrađenim ekranom na kome se prikazuju sve vitalne informacije u vezi sa režimom vožnje (brzina, nivo goriva, satelitska navigacija), potencijalnim opasnostima na putu i drugim sugestijama koja vozaču omogućuju da se blagovremeno pripremi, ne skrećući pritom pogled sa puta.

Ovaj displej u vidno polje vozača može da projektuje i sliku onoga što se dešava iza njega, eliminišući potrebu da se osvrće ili gleda u retrovizor. U BMW-u kažu da će se ova kaciga naći u proizvodnji za nekoliko godina.

www.bmwgroup.com

Sat na elektronskom papiru

Koncept ručnog časovnika sa ekranom od „elektronskog papira‟ (e-ink), koga je japanska kompanija Sony predstavila krajem prošle godine, konačno je zaživeo kao serijski model. Sony FES predstavlja inovativni koncept interaktivnog časovnika koji je opremljen e-ink ekranom koji se sastoji od miliona sitnih čestica smeštenih između dva provodnička filma. Jednostavnim pritiskom na taster korisnik može da bira jedan od 24 predefinisana dizajna, koji uključuju i elegantna, minimalistička rešenja.

Dodatna pogodnost e-papira je mala energetska potrošnja, budući da se struja troši samo kada se menja informacija na ekranu, odnosno kada korisnik pomeri ruku da pogleda koliko je sati. Zahvaljujući tome, jedna baterija obezbeđuje autonomiju od dve ili više godina. Cena ovog časovnika je oko 300 dolara.

www.sony.com

Lampa koja radi na sveću

Ko kaže da tehnologija ne može biti romantična? Korejska startap kompanija Lumir, specijalizovana za izradu savremenih rešenja za osvetljenje, predstavila je Lumir C, LED lampu koja se napaja – svećom. Lampa je konstruisana u vidu poklopca za male sveće, nalik onima koje koristimo za dekoraciju životnog prostora, dok je na LED sijalica koja se napaja energijom koju proizvodi plamen sveće (nije potrebno bilo kakvo dodatno napajanje). Sijalica daje jače osvetljenje od sveće (oko 15 lumena), koje se difuzno rasipa u svim pravcima i daje uravnoteženo, „mekano‟ osvetljenje, a posebnim poklopcem može i da se usmeri prema objektu, na primer knjizi ili radnoj površini stola.

U katalogu proizvođača nalaze se i Lumir C lampe u različitim bojama, pa nećete imati problema da boju svetla prilagodite nameni prostorije ili vašem raspoloženju, a mogu se koristiti i  mirišljave sveće, kako bi ugođaj bio potpun. Dodatna pogodnost je što se dim sveće zadržava u unutrašnjosti lampe. Cena ove lampe je oko 150 dolara.

www.lumirlight.com

Egzoskelet na Hyundai način

Mnoge kompanije rade na usavršavanju koncepta egzoskeleta, ali većina predstavljenih rešenja omogućava tek olakšano podizanje tereta, prevenciju povreda… S druge strane, Hyundai je otišao korak dalje i projektovao kompletno elektromehaničko odelo nalik onima koje smo gledali u filmu Osmi putnik 2.  Ovaj „robot koji se oblači‟ omogućuje radnicima da podižu teret od više stotina kilograma, a vojnicima da nose opremu tešku i do 50 kilograma na dugim marševima.

Novo odelo je unapređena varijanta prošlogodišnjeg modela koji se nosi kao odelo, a postoji i lakša varijanta sa mehaničkim nogama i kičmom, koja je dizajnirana da pomogne osobama sa invaliditetom i starima u obavljanju svakodnevnih poslova. Hyundai od ovog koncepta očekuje da unapredi sistem ličnog prevoza, odnosno da omogući efikasnije slobodno kretanje ljudi.

www.hyundai.co.kr

Origami robot

Kada govorimo o robotima, obično su nam umu humanoidne kreature koje pokušavaju da koriste stepenice ili masivna mašinarija koja sklapa automobile i kamione. Naučnici Masačusetskog Tehnološkog Instituta (MIT) konstruisali su nešto sasvim drugačije – minijaturni model robota koji će svoju primenu naći u medicini. Ovaj „origami robot‟ guta se kao kapsula, a u digestivnom sistemu se odmotava i pretvara pravi u malog silicijumskog hirurga koji operiše na mestima koja su konvencionalnoj hirurgiji nedostupna.

Prvu praktičnu primenu ovaj robotić imao je tokom intervencije uklanjanja stranih tela iz želuca, i tu se pokazao odlično. Istraživači veruju da će robot moći da se koristi za administraciju lekova i ciljane mikrohirurške intervencije.

web.mit.edu

Ove životinje vole muziku (Sony) Sony: Ovi kućni ljubimci više vole Bijonse nego Betovena Android telefoni i aplikacije Najbolje mobilne aplikacije u 2016. prema Google-u IMG_0119 Box: Pametni otvarač za flaše LG G5 Jason Stratham Jason Statham u reklami za novi LG telefon G5