Edicija Školice sa BELMA
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Kreativni centar osvojila je na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga nagradu Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Material Award – BELMA) za knjige iz edicije „Školice“, namenjene predškolcima autora Slavice Marković i Simeona Marinkovića sa ilustracijama Eveline Daneve.

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma.

Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje nezavisan žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu, koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisiteme. Ovo je, inače, sedma po redu nagrada za najbolji evropski udžbenik za Kreativni centar.

Edicija Školice je serija knjiga za podsticanje dečjeg razvoja i kreativnosti koja je namenjena deci u uzrastu od prve do šeste godine. Mnoštvo raznovrsnih aktivnosti – učenje prvih brojeva i slova i upoznavanje s pojmovima iz sveta koji nas okružuje – ima za cilja da u deci probudi radoznalost i da ih podstakne na razmišljanje i zaključivanje. Autori su se trudili da sadržaj knjiga usklade sa odlikama razvoja deteta u uzrastu kom je knjiga namenjena, tako da su na početku svake knjige date osnovne karakteristike razvoja deteta u određenoj godini, dok se na kraju knjige nalaze nalepnice ili kartonski dodaci.

Sadržaj knjiga zasniva se na trenucima kroz koje dete prolazi u odrastanju. Knjige sadrže pitanja koje odrasli mogu postavljati deci dok zajedno čitaju. Ljupki likovi životinja bliski su deci ovog uzrasta, a privlačne ilustracije živih boja podržane su kratkim pričicama, jednostavnim stihovima i zadacima uz upotrebu reči koje prate detetov svakodnevni život. Na svakoj strani data su pitanja koja decu upućuju na posmatranje i zapažanje.

Verujemo da će knjige iz edicije Školice pomoći roditeljima i vaspitačima da od najranijih dana kod svojih mališana razvijaju ljubav prema knjizi – da podstiču njihovo zapažanje, maštu i radoznalost. Zajedničko čitanje ovih slikovnica i druženje uz njih pomoći će odraslima da saznaju šta sve deca mogu, kao i kako da ih na pravi način ohrabre u procesu učenja, navode Simeon Marinković i Slavica Marković, autorski tandem koji je za radne listove za predškolce Veseli vrtić osvojio Nagradu za najbolji evropski udžbenik u 2014. godini.

Kreativni centar još jednom je pokazao da kao izdavač udžbenika uvek i pre svega na prvo mesto stavlja kvalitet. Zahvaljujući pažljivom i promišljenom koncipiranju udžbenika, Kreativni centar svrstao se među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje za predškolske ustanove, škole i roditelje u Srbiji.

Kreativni centar čestita autorima na značajnom uspehu!


V. Manigoda „Dostojno jeste“ – zbirka, inicijativa i društvena osvešćenost photo-1512514323919-53f349a629f9 5 knjiga koje su savršene za čitanje tokom jeseni 000toni Uspešni autori koji su počeli da pišu u kasnijim godinama Dositejevo pero Dva Dositejeva pera Kreativnom centru · · · ·