pagecoverknjigekreativni
KULTURA · knjige

„Danas sam doručkovala na jednom glečeru. Sve je bilo divno. Probala sam od svega pomalo. Posle toga sam popila topli kakao. Toliko je leda bilo oko mene da mi je baš prijao. Bar sam dušu odledila.“

Nesigurnost, odustajanje, konflikti sa roditeljima, profesori, škola, dosada, prve strasti i ljubavi, skrivena i javna pitanja, životni izbori. Uklapanje, još češće neuklapanje, sukobi sa sobom i svetom oko sebe, prve velike odluke i prvi veliki gubici, jednom rečju – odrastanje. Sve ove teme srećemo u novoj knjizi za mlade „Početak nečeg velikog“ – višestruko nagrađivane autorke Ivane Lukić.

Jedna sasvim mlada devojka otkriva nam kako izgledaju velika pitanja, strahovi, radosti, ali i nesporazumi kroz koje prolazi na svom putu odrastanja. Nežna i poetična ali ujedno i ozbiljna po izazovima s kojima se susreće, priča ove u isto vreme i devojke i devojčice predstavlja nam iz posebne perspektive način na koji izgleda odrastanje mladih u današnje vreme.

Poetične ilustracije Marice Kicušić doprinose neobičnoj atmosferi knjige u kojoj čitalac „plovi“ između sveta stvarnosti i sveta imaginacije.

Poput prethodne knjige Ivane Lukić (Ne) pitaj me kako sam, takođe namenjene mladima i ovenčane nagradom Politikinog Zabavnika za 2015, i Početak nečeg velikog pruža mladim čitaocima podršku i otkriva im da nisu jedini, sami i napušteni u svojim borbama u svetu koji ih okružuje. Važnost ovog izdanja je i u tome što će one starije podsetiti na to da su svakoj mladosti, ma koliko buntovna bila, ipak potrebne podrška i pomoć odraslih na putu sazrevanja. Baš kao što naša junakinja poručuje: Smislila sam recept za sebe: pohvali me, potapši me, zagrli me, poljubi me.

27750809_2001258523532229_7929295826663662887_ncover Međunarodni salon knjiga u Novom Sadu page-cover-knjige Nova književna izdanja: Retro u 12 slika Zbirka Bohumila H Zbirka Bohumila Hrabala prvi put na srpskom page_cover Čudne navike poznatih pisaca · ·