O Dugmetu i sreci 3D
KULTURA · knjige

Dečak Jovan je bio veoma usamljen sve dok se nije pojavilo jedno sasvim obično dugme i – sreća mu se osmehnula! Upoznao je Milicu i to prijateljstvo promenilo je njegov život. Zauvek.

Jedinstvenim i prepoznatljivim stilom, mešavinom topline i duhovitosti, ali ujedno i bespoštedno iskreno, u svojoj novoj knjizi O dugmetu i sreći Jasminka Petrović nam priča priču o tome kako jedan dečak, koji upravo ulazi u pubertet, posmatra svet i sebe u tom svetu. Otkriva nam kako vidi svoju porodicu, školu, drugu decu, koje su mu želje i snovi i koliko pati za iskrenim prijateljstvom.

Kod ovog dečaka je posebno to što je čitav taj „običan“ svet detinjstva predstavljen iz perspektive osobe koja boluje od cerebralne paralize. Autorka posebno insistira na tome da je pred nama pre svega Jovan, dečak s velikim srcem, sa svim svojim željama i snovima, strahovima, radostima i ljubavima, a tek potom osoba sa invaliditetom. Optimizam i vedrina duha u priči ukrštaju se s velikim preprekama i na kraju ih pobeđuju Jovanovom spoznajom da živi srećnim životom i da je taj život jedan i jedinstven – njegov.

Svedenim i gotovo minimalističkim ilustracijama Dobrosav Bob Živković nam na svoj način šalje istu tu poruku i, igrajući se dugmićima, stvara pravu vizuelnu metaforu o odrastanju ovog dečaka. Roman O dugmetu i sreći bio je inspiracija autorima dečjeg filma Zlogonje koji je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Učeći svoje mlade čitaoce toleranciji i poštovanju, Jasminka Petrović nam ujedno ukazuje na potrebu da sagledamo život i ljude koji nas okružuju iz druge perspektive, da shvatimo da je ovo svet kojem svi pripadamo i koji delimo i da je ono što ga čini lepim i bogatim upravo ta različitost.


stephen-king Uz ovih 8 pravila naučite da pišete kao Stiven King Edicija Školice sa BELMA Kreativni centar osvojio nagradu na Frankfurtskom sajmu knjiga V. Manigoda „Dostojno jeste“ – zbirka, inicijativa i društvena osvešćenost photo-1512514323919-53f349a629f9 5 knjiga koje su savršene za čitanje tokom jeseni · · ·