Ono sto sam bio 3D
KULTURA · knjige

„Romani za mlade Meg Rozof podjednako se obraćaju intelektu i emocijama. Njeno pisanje je iskričavo – ona piše o potrazi za smislom i identitetom u svetu koji je čudan, pun protivrečnosti, ponekad i bizaran. Njene hrabre i duhovite priče su bez premca i neće biti čitaoca na koga one neće ostaviti utisak.“
(Iz saopštenja žirija koji dodeljuje Nagradu Astrid Lindgren)

U sivom, obalskom predelu u koji je smeštena radnja romana Ono što sam bio upoznajemo šesnaestogodišnjeg mladića koji je poslat u koledž Sveti Osvald pošto je izbačen iz dva prethodna internata. Njegov otac zahteva da se on „upristoji i postane čovek“, kao da već nije dovoljno teško biti pametan, popularan i sportski nastrojen mladić – baš onakav kakav može da zadovolji očekivanja nastavnika i porodice iz srednje klase. Pritisnut vizijom budućnosti koja mu je nametnuta, on pronalazi beg od svega toga kada upozna Fina, dečaka koji živi sam u kolibi na obali mora. On u Finu vidi osobu kakva bi želeo da bude, ali njegova zadivljenost tim načinom života prikriva stvarnu sliku o dečaku sa obale.

Roman Ono što sam bio autorke Meg Rozof, objavljen u izdanju Kreativnog centra, kompleksna je priča o prijateljstvu, ljubavi i oslobađanju, koja podseća na bolne trenutke odrastanja i teške izbore s kojima se kao mladi susrećemo u životu.

Američka autorka Meg Rozof dobitnica je niza značajnih nagrada za književnost za decu i mlade, među kojima su najznačajnije Nagrada Karnegi, koju dodeljuju britanski bibliotekari, Priznanje lista Gardijan za najbolju dečju knjigu, Nagrada Princ, koju dodeljuju članovi Američke asocijacije bibliotekara, kao i Nagrada Astrid Lindgren – čuveno evropsko priznanje za dečju književnost koje nosi ime poznate švedske književnice i autorke Pipi Duge Čarape, omiljene junakinje dece i odraslih.

gradimir1 small Novi roman Gradimira Stojkovića „Peta devojčica, Marja“ pexels-photo-373465 5 naučnih razloga zašto bi trebalo više da čitate KIM_0359_cover Klub knjižara Kreativni centar: Mesto gde se razvija ljubav prema čitanju 20170510_154009 Četvrti Čumić Book Fest ·