Naslovna fotografija - nemački golub iz Prvog svetskog rata s kamerom za osmatranje terena (foto ifuun.com)
U VAZDUHU · životinje

Drugi svetski rat bio je posebno težak za Meri od Eksetera. Toliko je puta prkosila smrti da je to teško pojmljivo. Pri jednoj misiji napali su je neprijatelji i naneli joj rane po vratu i grudima. Sledećeg puta pogodio je hitac iz vatrenog oružja. Kad se oporavila i vratila na ratište, šrapneli su joj ponovo oštetili vratne mišiće, zbog čega je morala da nosi specijalni dodatak koji joj je omogućavao da glavu drži u uspravnom položaju. Posle te ozlede konačno je povučena sa borbenih frontova. Oporavljala se rodnoj u Britaniji, gde je, pored svih nedaća koje su je zadesile, preživela i bombardovanje. Njeno srce izdržalo je sve i prestalo da kuca 1950. godine. Sahranjena je sa 22 šava na telu i bezbroj drugih ožiljaka.

Ova četvorostruka ranjenica bila je neustrašivija od mnogih vojnika. Prenosila je važne informacije od Francuske do Britanije, ali nije bila ljudsko biće. Meri od Eksetera bila je golubica. Jedna od 250 000 ptica koje su u Drugom svetskom ratu obavljale različite zadatke pri odbrani Ujedinjenog Kraljevstva.

Upotreba golubova pismonoša seže daleko u prošlost. Istorijski spisi nam otkrivaju da su korišćeni u drevnom Egiptu, Persiji, Rimskom carstvu… Za vreme Francusko-pruskog rata, u XIX veku, opkoljeni Parižani koristili su ove ptice da bi poslali poruke van svog grada. Kao protiv meru Nemci su koristili sokolove trenirane da ih love, što je praksa koja je decenijama kasnije Meri zamalo koštala života.

Prvi svetski rat, koji se odigravao pre nego što je upotreba radija doživela zamah, bio je u jednakoj meri obeležen pticama. Desetine hiljada golubova prenosilo je informacije s neverovatnim uspehom – 95% poruka stizalo je na željenu adresu. Od mnogih pernatih heroja iz tog vremena posebno se ističe golubica Šer Ami.

Oktobra 1918. godine, kad se rat bližio kraju, grupa američkih vojnika upala je u zamku Nemaca. Bili su opkoljeni, bez hrane i municije. Njihova jedina nada da će poslati obaveštenje o svom nezavidnom položaju, na kom su greškom trpeli i vatru saveznika, počivala je na poslednjem golubu pismonoši kog su imali. Kad je oslobođena s porukom smeštenom u mali metalni cilindar na nozi, Šer Ami je od američke baze bila udaljena 40 kilometara. Preletela ih je za 25 minuta.

Nemci su je pogodili na početku putovanja tako da je na odredište stigla slepa na jedno oko, s ranom na grudima i nogom koja je visila na tetivi. Zahvaljujući ovoj golubici organizovana je misija u kojoj je spašeno više od 190 vojnika. Ranjena Šer Ami je, s druge strane, preživela zahvaljujući intervenciji vojnih lekara. Dobila je drvenu nogu, poslata nazad u Sjedinjene Američke Države i odlikovana prestižnim francuskim Ratnim krstom.

Još uvek nismo u potpunosti sigurni na koji način ptice uspevaju da stignu na određenu lokaciju. Pismonoše se vraćaju na mesto na kom su odgajene i pretpostavlja se da bi više stvari moglo da utiče na njihovo snalaženje u prostoru – položaj Sunca i zvezda, magnetno polje Zemlje, geografska obeležja terena i dr. Njihova izdržljivost jednako je neverovatna.

Golub Pedi je preleteo 230 milja za samo četiri sata i pedeset minuta dok je nosio poruku u Drugom svetskom ratu, dok je Vilijam od Oranža preko krila prevalio 400 kilometara. Uspešno je preneo poruku od grada Arnema u Holandiji do Britanije. Veruje se da je zahvaljujući Vilijamovom uspešnom letu spašeno oko 2000 ljudi.

U znak zahvalnosti prema pernatim pojedincima, i drugim životinjama koje su nas zadužile, u Britaniji se dodeljuje Dikin medalja. Ovaj ekvivalent Viktorijinog krsta u životinjskom carstvu do sada je ponelo više od trideset golubova. Zato kada sledećeg puta budete šetali ulicom pazite kako se ophodite prema pticama – možda ispred vas guguču potomci ratnih heroja koji zaslužuju poštovanje. I imajte na umu da bez njihovih odvažnih vojnih misija ni mnogih od nas ne bi bilo.

page-cover Ovaj pas savršeno imitira Madonu parovi zivotinja naslovna Čik nemojte da se osmehnete na slike ovih blizanaca swamp-sparrow-1765271_1280 Vrapci u močvari pevaju istu pesmu više od 1.000 godina puppy-dog-eyes Šta nam psi poručuju svojim ponašanjem · · · ·