Cronut
PULS GRADA · gastro

Cronut, koji ćemo prevesti kao krofnasan, smislio je poslastičar Dominique Ansel i prodaje ga u svojoj radnji u Njujorku.

Svet je poludeo za slatkim pecivom nazvanin cronut, koje kombinuje dva favorita – krofnu punjenu kremom i kroasan, od kada se pojavilo u pekari Dominiquea Ansela u Njujorku. Ko porani možda će i uspeti da dobije ovaj slatkiš, a prodaja je ograničena na samo dva komada po mušteriji. Prve mušterije dolaze u četiri ujutru kad se pekara otvara i počinje red za cronut. Moguće je doduše rezervisati kutiju sa šest komada, za koju postoji lista čekanja duža od mesec dana.

Ansel tvrdi nije u pitanju maltretiranje kupaca – njemu je potrebno tri dana da napravi testo, čiji je recept patentiran i čuvan kao tajna, za svaku seriju ovih peciva. Svakog meseca menja se ukus cronuta, do sada su u ponudi bili kokos, vanila, javorov sirup sa limunom, lajm i kupine, smokve i maskarpone sir.

Poznate ličnosti su ljubitelji – manekenka Heidi Klum je čekala dve nedelje kako bi dobila svoju kutiju, sa kojom se slikala i postavila fotografiju na Twitter. Na internetu postoji zajednica ljubitelja ovog slatkiša, čiji članovi postavljaju slike toliko željenog peciva.

CronutOtvori galeriju
Ginger Od Azije do Srbije i nazad Salata Kulinarski blogovi na Instagramu – Feed My Eyes djeram_2.jpg Đeram gnezdo_5.jpg Gnezdo