Dejv Egers
KULTURA · knjige

Od petka 20. juna u prodaji će se pojaviti novo izdanje izdavačke kuće Booka, roman „Krug“ jednog od najznačajnijih američkih pisaca današnjice Dejva Egersa . Srpski je tek drugi svetski jezik na koji je ovaj roman preveden, a do kraja godine biće objavljen u više od 20 zemalja.

Kada je dobila posao u Krugu, najmoćnijoj IT kompaniji na svetu, Mej Holand je shvatila da joj je to životna prilika. Krug, sa sedištem u ogromnom kampusu u Kaliforniji, povezuje lične imejl naloge korisnika, profile na društvenim mrežama, usluge onlajn bankarstva i trgovine sa svojim univerzalnim operativnim sistemom, stvarajući svakome jedinstveni onlajn identitet, čime započinje novo doba pristojnosti i transparentnosti.

Mej oduševljava modernost i živost ove kompanije u čijem kampusu se održavaju žurke koje traju celu noć, poznati muzičari sviraju na travnjaku, organizuju se sportske aktivnosti, klubovi i ručkovi, čak postoji i akvarijum s retkim ribama, nastanjenim u Marjanskom rovu, koje je tu dopremio generalni direktor. Ono što počinje kao priča o mladoj ambicioznoj ženi punoj ideala vrlo brzo postaje uzbudljiv roman pun neizvesnosti, koji pokreće pitanja o važnosti sećanja, istorije, privatnosti, demokratije i granica ljudskog znanja.

Društvo bliske budućnosti prikazano je kao dobrovoljna antiutopija čiji stanovnici sa oduševljenjem pristaju da svaki trenutak njihovih života bude zabeležen okom kamere i da im deca budu čipovana zarad sigurnosti i prosperiteta.

Romanom Krug Dejv Egers, jedan od vodećih američkih autora stao je rame uz rame sa klasicima poput Orvela, Hakslija i Zamjatina.

KRITIKA O ROMANU KRUG

„Parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, u kome se sve više naših ličnih podataka skuplja, proučava i koristi za zaradu, u kome se sve nadzire, u kome je privatnost prevaziđena, a maoistički kolektivizam je glavna ideologija. Egers nam pokazuje kako digitalna utopija može našu svakodnevicu da pretvori u skup podataka, kako vera u mudrost gomile vodi vlasti rulje, kako prihvatanje kolektivne inteligencije unižava pojedinca.“

Mičiko Kakutani

The New York Times

„Egersa kao da pokreće čist adrenalin, a ideje prosto kuljaju iz njega dok preduzetnici u Krugu predlažu svoje izume… Roman ideja… o društvenoj konstrukciji i dekonstrukciji privatnog, o narastajućem korporativnom prisvajanju privatnosti, kao i o posledicama koje takvo posedovanje može imati po zapadnu demokratiju…“

Margaret Atvud

The New York Review of Books

O PISCU

Dejv Egers (1970) je jedna od ključnih ličnosti savremene američke književnosti.

Na književnoj sceni pojavio se remek delom „Potresno delo zapanjujuće genijalnosti“, autobiografskim romanom koji je stigao na prvo mesto bestseler liste časopisa The New York Times.

Time magazin ga je proglasio knjigom godine, bio je nominovan za Pulicerovu nagradu, a nedavno je uvršten i na listu najboljih romana prve decenije 21. veka.

Za svoja kasnija dela (What is What, Zeitoun, A Hologram for the King) nagrađen je brojnim priznanjima (American Book Award, Dayton Literary Peace Prize, LA Times Book Award, Northern California Book Award, the Robert F. Kennedy Distinguished Honor), a uspešno se okušao i kao scenarista (Away We Go, Where the Wild Things Are).

Osim pisanjem Egers se bavi izdavaštvom, osnivač je nezavisne izdavačke kuće McSweeney’s, koja stoji iza kultnog magazina The Believer, a 2002. pokrenuo je neprofitnu organizaciju 826 Valencia koja pomaže talentovanoj deci da razviju svoj književni dar.

Živi u San Francisku sa suprugom, poznatom književnicom Vendelom Vidom i dvoje dece.

Čitanje na plaži Vikend lektira Laguna Noć knjige Manifestacija „Noć knjige – Za čistu desetku“ Tom Rachman Prikaz knjige: Tom Rahman „Imperfekcionisti“ Festival Krokodil Pripremite se za šesti festival KROKODIL