Kuća za pisce
KULTURA · knjige

Mats Kolmisopi, rođen 1976. godine, švedski je pisac i kulturni novinar. Živi u Malmeu, Švedska. Debitovao je 2001. godine knjigom „Jag menar nu“ (Mislim sad), zbirci pripovedaka o hakerima, skejtborderima, političkim aktivistima koje se odvijaju u različitim delovima Evrope i sveta. Njegova druga knjiga „Ryttlarna“ iz 2005. godine govori o tri mlade žene na samom pragu zrelosti. Njegova treća knjiga, roman „Bryssel“ (Brisel) iz 2008. godine predstavlja protiv-činjeničnu fantaziju o prestonici Evrope. I 2012. objavio je zbirku pripovedaka „Undantagen“ (Izuzeci) o nezadovoljnim, usamljenim muškarcima i ženama, razočaranim trenutnim stanjem u Švedskoj i u svetu, ali bez mogućnosti ili sredstava da bilo šta promene.

U poslednjih nekoliko godina, bio je urednik OBS, programa za kulturu Švedskog radija gde je proizvodio radio-eseje u kojima su učestvovali akademici, pisci i novinari. Boravak Matsa Kolmisopija u Beogradu omogućili su Švedska ambasada i Erste banka.

U okviru programa CreateInResidence, razmene rezidencijalnih boravaka pisaca, strip crtača i dizajnera iz Srbije i Švedske, u mesecu decembru u Švedskoj borave spisateljica Marija Pavlović u Baltičkom centru za pisce i prevodioce na ostrvu Gotland, i strip-autor Boris Stanić u Centru za strip-umetnost u Malmeu.

CREATE IN RESIDENCE je multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima autora u Švedskoj i Srbiji, koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, Udruženjem Krokodil i nizom partnerskih organizacija iz Švedske. Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa.

Tokom protekle dve godine, 23 autora iz domena dizajna, književnosti, arhitekture i stripa je uzelo učešće u programu, dok se na konkurse za rezidencijalne boravke u obe zemlje prijavilo više od 300 autora. Brojni dizajneri i pisci provodili su između 4 i 8 nedelja kao gosti partnerskih organizacija, uz punu stipendiju i plaćene troškove puta i boravka, a u istom periodu je održano i više od 15 predavanja, prezentacija i radionica sa lokalnim autorima.

japan U Japanu postoje hosteli koji su knjižare nk Jubilarna petnaesta „Noć knjige“ Arhipelag Čitanje je priča za svaki dan Knjige jesen Jesenji knjiški izbor · · ·