cover
PULS GRADA · kulinarka

Kad šetate ulicom i osetite miris pečenog ili kuvanog kukuruza, znate da je jesen stigla u svom najboljem obliku. Ipak, postoji toliko intersantnih načina da se ova žitarica pripremi, a za koje verujemo da još niste čuli, pa vam zato nudimo dva poznata recepta, ali u nešto originalnijem, ukusnijem i kukuruznijem izdanju.

Palačinke od kukuruza

Ove ukusne i zdrave bezglutenske palačinke, zaludeće sve poštovaoce dobre hrane, i umanjiti svaku moguću krivicu tokom jedenja. Ideja za njihovo filovanje ima bezbroj, pa evo samo nekoliko predloga: komadići pečene piletine i pečuraka sa prelivom od grčkog jogurta i svežeg aromatičnog bilja; grilovano povrće i gvakamoli sos; salsa od paradjza, paprike, crvenog luka i peršuna; mrvljeni feta sir sa limetom i sušenim čilijem…

Sastojci

2 velika kukuruza
2 veća jajeta
2 kašičice otopljenog putera
½ šolje kukuruznog brašna
1 šolja mleka
malo ulja ili putera

Priprema

Oljuštite dva kukuruza, ali im ostavite dršku. Držeći ih za dršku pecite ih na ringli dok blago ne pocrne, okrećući ih sve vreme kako bi se ravnomerno ispekli. Kada se malo ohlade, velikim nožem odvojte pečena zrna sa klipova. Prebacite ih u činiju, i prelijte otopljenim puterom. U blender ubacite kukuruz sa puterom, kukuruzno brašno, jaja, mleko i so, pa izmiksujte dok ne dobijete željenu gustinu. Bilo bi najbolje da ovu smesu odložite u frižider na par sati, a onda ispečete, jer će tako testo ostati najkompaktnije. Uljem ili puterom podmažite teflonski tiganj, pa kutlačom uspite smesu za kukuruzne palačinke. Kada jedna strana postane blago tamna, okrenite i zapecite drugu stranu. Ređajte palačinke na tanjir, pa filujte željenim filom.

Karamel-kokice

Za sve ljubitelje slatko-slanog, a znamo da vas ima dosta, ovo je recept koji svakako morate isprobati. U jednoj kombinaciji dobićete i grickalicu i slatkiš, savršenu za deljenje sa prijateljima ili voljenom osobom. Ovakve kokice, popete na viši gastronomski nivo, neće biti nalik onim užeglim koje ste navikli da grickate u bioskopu. Zato za vikend napravite pozamašnu količinu, i organizujte filmski maraton.

Sastojci

500 g kokica
1 šolja putera
2 šolje smeđeg šećera
½ šolje kukuruznog sirupa
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica vanila ekstrakta

Priprema

Ugrejte rernu na 100 stepeni i napravite kokice u poklopljenoj šerpi sa malo ulja. Ubacite kokice u veliku činiju, a zatim u manjoj šerpici na srednjoj vatri otopite puter. U njega umešajte smeđi šećer, kukuruzni sirup i so, pa mešajte kontinuirano dok ne počne da vri, a onda ostavite da uvri, oko 4 minuta, ali bez mešanja. Nakon toga skinite šerpicu sa ringle, pa dospite prašak za pecivo i vanilin ekstrakt. Ovim prelijte kokice, koje ste prethodno prebacili u činiju, pa dobro i temeljno promešajte. Rasporedite kokice na jedan ili dva pleha, pa ih zapecite u rerni oko 60 minuta, mešajući na svakih 15 minuta. Kada budu gotove, pustite ih da se malo ohlade, a zatim iz izlomite, ubacite u činiju i poslužite.

Grape and Almond Tart by Eva Kosmas Flores Jesen je stigla – napravite spektakularan kolač od grožđa Italian Appetizer Dinja i pršuta to su srca dva puff-pastry-thyme-galette-recipe-921 Mirisna poslastica sa šljivama idealna za jesenju trpezu cover www.eggs.ca Tri neobična recepta sa jajetom u glavnoj ulozi · · · · · · · · ·