Berlin_Currywurst_Konnopkes_Imbiss
PULS GRADA · gastro

Regionalni specijaliteti sa stogodišnjom tradicijom u velikoj meri doprinose raznolikosti Nemačke kao turističke destinacije, naročito kada su gurmani u pitanju. Turisti posebno autentično mogu doživeti tipična jela ili pića u ambijentu rustičnih gostionica, tokom sezonskih festivala ili ukoliko se otisnu na putovanje prateći stanice neke od kulinarskih ruta.Turistička organizacija Nemačke 2018. godine predstavlja upravo ovu regionalnu raznolikost u okviru svoje međunarodne tematske kampanje „Kulinarska Nemačka“.

Jedinstveni pejzaži rađaju tipična jela

Zasebni kulturni predeli nemačkih regiona usko su povezani sa kulinarskim specijalitetima: Tako, na primer, padinama duž romantičnih rečnih dolina Mozela i Rajne dominiraju vinogradi, bogati pašnjaci Šlesvig-Holštajna čuveni su po izvrsnom mesu i izobilju različitih vrsta sireva, dok brežuljcima nemačkog Međugorja gospodare nepregledna prostranstva voćnjaka.

U kontekstu popularizacije globalnog trenda održivog razvoja nisu slučajno u prvi plan stavljeni upravo regionalni specijaliteti, tradicionalne kulinarske navike i stari zanati: Lokalna jela se, pre svega, baziraju na sezonskim sastojcima koji se proizvode na licu mesta. U kombinaciji sa tradicionalnim načinom obrade oni podrazumevaju svežinu, kvalitet i zaštitu resursa.

Primeri regionalnih kulinarskih specijaliteta:

Baden-Virtemberg

Maul tašne su loptice od testa punjene kobasicama i spanaćem i predstavljaju štutgartski specijalitet. Ove knedle su, prema legendi, osmislili monasi koji u vreme posta nisu želeli da se odreknu mesa, te su zabranjenu hranu skrivali u valjuške od testa.

Bavarska

Bela kobasica od telećeg i svinjskog mesa začinjena lukom i svežim peršunom jedan je od najpoznatijih bavarskih specijaliteta. Tradicionalno se jede, odnosno „ljušti“, u bašti pivnice još u toku prepodneva, a služi se uz slatki senf, perece i, naravno, pivo.

Berlin

Ulična hrana ima posebnu tradiciju u Berlinu: Stanovnici prestonice naročito su ponosni na kobasicu sa karijem. Na kiosku Konopke u Šenhauzer aleji još od 1930. možete birati jedan od pet nivoa ljutine. Kultni berlinski specijalitet ima čak i svoj muzej.

Brandenburg

Pikantni kiseli krastavčići su najpoznatiji proizvod Šprevalda: Krckava užina postoji i u kombinaciji ukusa senfa, belog luka ili bibera. Na 260 kilometara dugoj „Biciklističkoj stazi krastavčića“ vozači mogu pratiti put plodova od polja do tegle.

Bremen

Od kada je 1673. u Bremenu otvorena prva kafeterija na nemačkom govornom području ovaj tamni napitak je na severu zemlje postao deo tradicije. U nemačkoj prestonici trgovine kafom zrnasti napitak igra veliku ulogu, kako u brojnim kafeima u Starom gradu, tako i u okviru turističkih tura u pržionicama.

Hamburg

Ranoranioci i noćne ptice sreću se u Hamburgu nedeljom ujutru na ribljoj pijaci. Ovde se već ravno 300 godina unazad ne smeju propustiti riblje zemičke i rolnice sa haringama – a uzvici pijačnih prodavaca i danas predstavljaju nezaboravno autentičan doživljaj.

Hesen

Za „nacionalno piće Hesena“ važi Ebelvaj – jabukovo vino – naročito iskustvo predstavlja degustacija u rustičnim lokalima u i oko Frankfurta gde se na stolovima jabukovo vino služi iz tradicionalnih plavih keramičkih krčaga, nazvanih „Bembel“. Uz jabukovo vino služe se jaka jela poput rebaraca, kobasica od džigerice ili krvavice sa kiselim kupusom i domaćim hlebom.

Meklenburg-Zapadna Pomeranija

Na obalama Meklenburg-Zapadne Pomeranije raste bezbroj trnovitih grmova. Od narandžastih bobičastih plodova pasjeg trna bogatog vitaminima i mineralnim materijama spravljaju se lekoviti preparati za telo i dušu: ulje, sok i nektar, čaj, slatko, liker, vino i grog, kao i kozmetički proizvodi. Na Rigenu turisti na plantažama mogu iskusiti žetvu pasjeg trna u punom jeku.

Donja Saksonija

U Donjoj Saksoniji ljudi neguju tradiciju spravljanja zimskog zelenog kupusa: Pravi specijalitet nastaje kada se ovo povrće pomeša sa dimljenom kobasicom, slaninom, lukom i začinima. Specijalitet slave brojna udruženja, kompanije ili prosto prijatelji organizovanjem takozvanih „Povorki zelenog kupusa“ – tu se, po pravilu, radi o izletu u prirodu koji se završava odlaskom u gostionicu u kojoj se služi upravo ovo jelo.

Severna Rajna-Vestfalija

Raznovrsnost piva u Severnoj Rajni-Vestfaliji varira od „Kolša“ u Kelnu i starog piva u susednom Dizeldorfu do mnogobrojnih velikih i malih pivara u svim regionima ove pokrajine. Veliki broj pivara tokom obilazaka ili seminara pruža uvid u ovaj tradicijom obojen zanat. U Muzeju pivarenja u Dortmundu, koji se prostire na 1100 kvadratnih metara, možete saznati apsolutno sve o procesu nastanka ovog napitka.

Porajnje-Falačka

Porajnje-Falačka je najveći proizvođač vina u Nemačkoj. Meštani i turisti se sa kulturom pravljenja vina mogu upoznati, na primer, u gostionicama samih vinarija, koje su otvorene uglavnom tokom letnjih meseci, kao i na festivalima vina, koji se održavaju od sredine avgusta do početka oktobra.

Sarland

Tradicionalno omiljeno jelo Sarlanda je „Dibelabes“: mešavina „labe“ sačinjena od komadića rendanog krompira, praziluka i govedine kuva se u loncu koji se u Sarlandu naziva „dibe“ i služi se uz domaći mus od jabuka.

Saksonija

Omiljeni specijalitet u vreme Božića je drezdenski štolen. Nekadašnje srednjovekovno posno pecivo danas je bogat kolač od dizanog testa sa suvim voćem koji se po strogo tajnim domaćim receptima pravi u oko 130 pekara i poslastičarnica zaštićenih zvaničnim pečatom proverenog kvaliteta. Za najpotpuniji užitak u štolenu najbolje je početkom decembra posetiti Štolen festival ili drezdenski božićni market tokom Adventa.

Saksonija-Anhalt

Sir sa Harca, zdrava namirnica bogata proteinima, sa niskim procentom masti, danas je tajni recept sportista i svih onih koji vode računa o svojoj liniji. Maleni medaljoni od sira imaju dugu istoriju: Već stotinama godina se ovaj kiseli sir proizvodi od kvarka i kima. U regionu nemačkog Srednjegorja u Saksonija-Anhaltu važi za delikates, obično namazan na hleb sa mašću.

Šlesvig-Holštajn

U Šlesvig-Holštajnu postoji više od 120 različitih vrsta sireva – pretežno proizvedenih u zanatlijskim mlekarama. Svo to izobilje turisti mogu otkriti iz prve ruke ukoliko se upuste u avanturu duž „Puta sireva Šlesvig-Holštajna“: mladi i stari, meki i tvrdi, kiseli, slani, ljuti, pikantni i slatki sirevi od kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka.

Tiringija

Krompir, omiljen u čitavoj Nemačkoj, u Tiringiji na tanjir dolazi u obliku lopte: Prave tirinške knedle sastoje se od sirovo rendanog krompira koji se nakon kuvanja izgnječi i napuni hrskavim kockicama hleba prženim na puteru. Tirinški svet knedli, muzej-restoran u Hajhelhajmu severno od Vajmara, svoje posetioce upoznaje sa kulinarskim tajnama savršenih knedli uz obaveznu degustaciju različitih varijanti ovog specijaliteta.

383e07a5-c9a8-4053-83d7-0d9e9a470a91 Coffee Dream: Novo mesto za predah uz kafu na Novom Beogradu Falanghina-Logo-EU FALANGINA DEL SANNIO na 15. Beogradskom Salonu Vina! svadbene-krofne-slatkoteka Slatkoteka krofne stižu i na vaše venčanje drustvene-mreze-3 Novo vino na tržištu: Falangina del Sannio ·