Chanel 255
PULS GRADA · moda

Postoji desetak kultnih ženskih tašni koje su nastale u 20. veku ili početkom milenijuma sa potpisima dizajnera velikih svetskih kuća. Posedovanje ovih tašni je posebna oznaka statusa, stila i prestiža. One su željeni komadi na koje se dugo čeka, veoma su kvalitetne i sve ih odlikuje promišljen, jedinstven dizajn koji ih u isto vreme čini i modernim i klasičnim i svrstava ih među ’tašne sa karakterom’, vanvremenske komade koji su uvek aktuelni.

Birkin Hermes

Tašna koju je kuća Hermes prvobitno namenila Džejn Birkin, glumici i modelu, početkom 80ih godina 20. veka je među najskupljim ženskim tašnama na svetu. Cena Birkin tašne je od pet do šest hiljada dolara, a za nju uvek postoji duga lista čekanja. Najčešće crvene ili crne, ove tašne su četvrtastog oblika i imaju prepoznatljive metalne detalje, šavove i unutrašnji rajferšlus, postavu od kozje kože. Najekskluzivnije Birkin tašne izrađuju se od krokodilske kože.

Fendi Spy

Vrećasta tašna sa ručkama od prepletene kože i jedinstvenom kopčom koja se proteže do dna tašne i na kojoj je utisnut Fendi logo pedstavljena je na modnoj sceni 2005. godine i brzo je postala kolekcionarski primerak. Od svog nastanka tašna se pojavila u raznim bojama i u nekoliko veličina. Najpopularniji primerak je u srednjoj veličini, crne boje.

Chanel 2.55

Mala i elegantna, večernja Chanel torbica dobila je ime po datumu svog predstavljanja na modnoj sceni (februar 1955.godine) Traka od metala obavijena oko kožnog kaiša je najupečatljiviji detalj ove tašne. Koko Šanel je inspiraciju našla u poratnim vojničkim torbama i uplela metalnu traku oko kože na kaiševima ženstvene, male, elegantne torbice koja ima zlatnu ukrasnu kopču u obliku dva slova C. Danas je ova tašna čist luksuz, klasik kuće Šanel i prestižni modni detalj. Pedeset godina od njenog pojavljivanja obeleženo je 2005. godine.

Balenciaga City Motorcycle

Tašna koja je i četvrtasta i zaobljena u pravoj meri, namenjena dnevnom nošenju ima ručke prave veličine za nehajno nošenje, mekanu, prirodno opuštenu kožu, brojne džepove, ukrasne kićanke… Prelep model kuće Balensijaga postoji u svim mogućim bojama i omiljena je tašna brojnih slavnih ličnosti. Na sceni preko deset godina, model danas ima status kultne tašne i veoma je tražen.

Mark Jacobs Stam

Tašna je dobila ime po Džesiki Stem, kanadskom supermodelu i predstavljena je 2005. godine. Ima luksuzni, klasični, dvostruki štep, specifičnu kopču i upadljiv rajsferšlus. Kaiševi tašne su kožni i imaju metalni deo na sredini a tu su i kratke ručke. Stam tašna se proizvodi u raznim bojama (braon, teget, bela, crna) i sa srebrnim i zlatnim metalnim dodacima. Kada se pojavila na modnoj sceni modni kritičari su je nazvali tašnom godine i tašnom modernog izgleda sa specifičnim vintidž tvistom koji asocira na Šanel estetiku. Od svih ponuđenih varijanti ove tašne najpopularnija je petrolej plava.

Louis Vuitton Speedy

Valjkasta tašna od platna sa karakterističnim, utisnutim LV paternom ima kratke ručke i praktična je gradska tašna u koju mnogo toga može da stane. Reklamira se kao jedan od aksesoara brenda koji je namenjen zaposlenim ženama koje sa sobom moraju da nose mnogo stvari, a pri tom vode računa i o stilu. Klasična i moderna tašna postoji preko pet decenija u ponudi LV aksesoara. Tokom šezdesetih ju je nosila Odri Hepbern, kasnije i mnoge druge zvezde. Najčešća varijanta Speedy tašne je u braon boji sa bež ručkama ali postoje i smeđe, crvene, bele…

YCL Muse

Čim je lansirana, 2005. godine, ovu tašnu prisvojile su mnoge zvezde i slavne ličnosti i vrlo brzo je postala veoma popularna. Njene karakteristike su dizajn i struktura, forma tašne koja je nalik vrećama za kuglanje, osmišljeni detalji i šavovi koji na prednjoj strani formiraju na koži slovo Y. Najpopularnije Muse tašne su crne, bele i braon, a postoje i ekskluzivne i mnogo skuplje varijante – od krokodilske i kože noja.

Chloe Paddington

Ovu tašnu retro oblika specifičnom čine dizajn, štepovi na koži, oblik drški, katanac na prednjem delu. I ova tašna je iz serije slavnih tašni lansiranih 2005, a posebno je zanimljivo je da je, odmah nakon pojavljivanja na tržištu, preko interneta za samo 36 sati prodato 376 hiljada primeraka. Ove godine je kuća Chloe proslavila 60 godina od svog osnivanja i podsetila na sve važne dosadašnje kolekcije, gde je tašna Padington zauzela posebno mesto.

Hermes Kelly

Četvrtasta damska tašnica dizajnirana još tridesetih godina 20. veka dobila je novo ime i sitne dizajnerske invencije 1956. godine kada je nazvana po holivudskoj zvezdi i princezi od Monaka, Grejs Keli. Trapezasta i elegantna torba bila je omiljeni komad Grejs Keli koja ju je nosila u svim prilikama – na čuvenoj fotografiji koja je objavljena u magazinu Life ona uz pomoć ove tašne krije trudnički stomačič od paparaca.

Givenchy Nightingnale

Dizajn ove tašne, široke ručke i kaiševi i sjajna koža čine ovu tašnu francuske kuće Živanši i modernom i klasičnom. Već desetak godina ona je u vrhu liste šik ženskih torbi, elegantnih, sofisticiranih, otmenih. Jednostavna je i vanvremenska, van svih postojećih trendova i prelepa u svim bojama – beloj, crnoj, zelenoj…Nazvana je po bolničarki Florens Najtingnejl, poznatoj po požrtvovanosti i zalaganju tokom Krimskog rata.

Klasa, foto: Zorica Šorgić Klasa – garderoba domaćih dizajnera na novoj adresi Coco Chanel Istorija male crne haljine Katapult Katapult – izložba koja spaja inovativni i retro dizajn Šmizla Vintage shop „Шмизла“ za one koji ne pristaju na konvencionalni stil · · · · · ·