realitybites
KULTURA · film/TV

Filmovi „Singles“ Camerona Crowea i „Reality bites“ Bena Stillera su na nezaboravan način obuhvatili duh ere flanelskih košulja i grandž muzike.

SINGLES

Film o mladalačkoj borbi, njihovom odrastanju i kompromisima od strane onih koje je Amerika nazvala Generacijom X. Osim neporecive univerzalne vrednosti ove priče smeštene u Sijetl, kroz nju prolazi i mnogo važnih ljudi sa tadašnje muzičke scene, odnosno članovi bendova kao što su Pearl Jam, Alice in Chains i Soundgarden. Nije neophodno naglasiti da je, između ostalog, njihova muzika deo saundtreka za Singles, te da je verovatno ona ta koja je ovom Croweovom ostvarenju i donela najveću popularnost. Osim što zvuči kao grandž, ovaj film nepogrešivo tako i izgleda, a zanimljivo je da je većina garderobe koju nosi Matt Dillon zaista pripadala basisti Pearl Jama, Jeffu Amentu. Singles je, jednom rečju, film koji je devedesete učinio besmrtnim.

REALITY BITES

Rediteljski prvenac Bena Stillera je ponegde tretiran i kao odgovor na prethodno pomenuti Singles, a u njemu se zaista i prepoznaju poneki konstrukcijski i narativni problemi koje je zaobišla Croweova niskobudžetna produkcija. Bez obzira na to, ovaj film je vizuelno atraktivno svedočanstvo jednog vremena, koje u centar pogađa problem nedostatka ambicije i konfuzije sa kojom se susrela celokupna generacija. Naravno, osim kulturnih i estetskih fenomena kojima se ovaj film bavi, tu je i nezaobilazni saundtrek koji je dokaz da je osim grandža u to vreme itekako postojao i pop. Reality Bites je još jedan neprocenjiv film o pomenutoj Generaciji X.

Žarko Laušević Premijera filma „Lauš“ Filomena Ekipa filma “Filomena” na FEST-u The Act of Killing Upoznajte se sa dokumentarcima nominovanim za Oskara Guardians of the Galaxy Pojavio se prvi trejler filma “Guardians of the Galaxy”