Izložba Monohrom
KULTURA · art

U nedostatku otvorenih muzeja i galerija u Beogradu, sasvim spontano saznajemo da postoji galerija Fondacije Kosara Boškan i Petar Omčikus na donjem Dorćolu. Kao pokretač trenutnih aktivnosti galerije stoji organizacija Kulturforum. Sastali smo se sa Minom Piščević i Miodragom Ninićem, koji nam predstavljaju program galerije i planove Kulturforuma.

Šta je Kulturforum?

Kulturforum je udruženje građana tj. nevladina organizacija sa ciljem negovanja i razvoja kulturnih praksi u našem okruženju. Naš prijatelj Vlada Ristić, Mina Piščević i ja (Miodrag Ninić) smo je osnovali 2012. godine. Zatim nam se priključila i Marija Knežević u poslednjih godinu dana. U početku smo imali sporadične projekte: koloniju keramike sa firmom Terra Panonica u Mokrinu, radionicu tekstila, učestvovali smo na Oktobarskom salonu sa holandskim umetnicima, kao i na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture. Uglavnom su u pitanju bili povremeni projekti, sve do prošle godine kada smo pozvani da u galeriji Fondacije Kosara Boškan i Petar Omčikus pokušamo da osmislimo umetnički program. Taj momenat nas je zapravo potpuno probudio da počnemo ozbiljnije da se bavimo našom organizacijom. 2015. godina predstavlja neku vrstu pilot sezone, gde mi od prve izložbe koja se zvala Poziv, okupljamo publiku, umetnike i razne druge ljude koji bi mogli da se uključe u naše aktivnosti. Ideja je da Kulturforum predstavlja neku vrstu kulturnog inkubatora za razvoj i realizaciju novih kulturnih programa i projekata. Sa druge strane, ovo je proces upoznavanja sa publikom, autorima kao i delatnošću kojom nameravamo da se bavimo. Za sada su u pitanju grupne izložbe, kao neke vrste salona, ali nameravamo da uključimo i druge programe.

Na izložbi Monohrom zastupljeni su radovi malog formata. Da li se prilikom odabira ove umetničke forme krije konkretna namera? Da li se skreće pažnja na bolju povezanost autora i publike?

Upravo to. Nama nije ideja da budemo galeristi, već kulturni centar. Ove izložbe su samo nešto od čega počinjemo, a mali format je odabran zato što je u pitanju grupna izložba. Sa druge strane, ideja nam je bila da svaki umetnik bude zastupljen sa nekoliko radova, jer su i tehničke mogućnosti to uslovljavale. Nismo imali nameru da izložba bude pretenciozna, već da se držimo što jednostavnijeg manira. Polazimo od činjenice da svako može da nas obiđe, da se upozna sa trenutnom savremenom umetničkom scenom i da kupi neke od radova po pristupačnim cenama. Takođe, veoma se trudimo oko organizacije otvaranja izložbi, jer želimo da okupimo što više ljudi: kako ljubitelja umetnosti, tako i autora i stručne javnosti. Samim tim vraćamo se na osnovnu zamisao Kulturforuma kao mesta susreta novih ideja, promišljanja, ali i saznanja o trenutnim tokovima naše primenjene i likovne scene.

Na koji način ste vršili odabir učesnika izložbe? Da li su postojale određene propozicije?

Pošto smo još uvek mlada organizacija smatrali smo da je prerano da raspišemo javni konkurs za izložbu, već smo pozivali ljude čiji rad poznajemo. Generalno je scena dosta otvorena i u tom smislu nismo imali striktne propozicije, već su zastupljeni kako afirmisani autori, tako i oni sa tek stečenom akademskom diplomom. Ono što je dobro u aglomeraciji svih učesnika, jeste izlaganje novih mladih umetnika uz ostale autore i samim tim mogućnost da bolje budu viđeni, a na taj način i da afirmišemo njihov rad.

Da li ste imali još nekih aktivnosti, pored dosadašnje dve grupne izložbe?

Imali smo predstavljanje umetnika Uroša Šanjevića. On je završio likovnu akademiju u Amsterdamu, a predstavio nam je Ebruu, staru tursku tehniku takozvanog „slikanja na vodi“. Program je trajao četiri dana. Prvi dan se sastojao od otvaranja njegove izložbe, dok su ostali dani bili rezervisani za radionice Ebru umetnosti. Bili smo zadovoljni dosta velkim odzivom zainteresovanih za radionice, pa smo čak i produžili njihovo trajanje. To je bilo veoma zanimljivo iskustvo i za nas, pogotovu što je to još uvek egzotična vrsta umetnosti na našim prostorima. Svakako, to je jedan od primera kako radimo na razvijanju programa, kroz stalnu interakciju i komunikaciju sa novim autorima. Ono što možemo da najavimo u narednom periodu je radionica tkanja u drugoj polovini godine sa umetnicom Emom Emom.

Kakva je budućnost Kulturforuma?

Pored razvijanja novih programa, koji će biti i književni i muzički, želimo da izađemo iz galerijskih okvira. Smatramo da umetnost treba da bude još komunikativnija, pa zato imamo ideju izlaska u javne prostore. Trenutno smo aktivni na planu osmišljavanja novih projekata sa saradnicima i polako razvijamo svoje ideje i strategije.

Učesnici izložbe Monohrom su:

Nikola Velicki, Milica Pantelić, Milan Cvetković, Fat Kid Beny, Nuša Đak, Emir Šehanović, Aleksandar Denić, Miodrag Ninić, Nemanja Jehlička, Luka Strika Knežević, Mina Piščević, Dušan Rajić, Stefan Starčević, Lazar Živković, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Ivana Ćirović, Mariah Scary, Ksenija Pantelić, Miona Stefanović, Mrdak Luburić, Nikola Abraš Stamenković, Mila Gvardioli, Yann Lepentrec, Tanja Stevanović, Nikola Krivokapić, Jovana Oljača, Marija Šević, Ivan Vidović, Davor Gromilović, Koby Lee Jones, Jelena Mijić, Mihajlo Jovanović, Milica Balubdžić, Minja Đurđević, Julia Draškoci, Marija Marković, Vladimir Nešić, Koprivica Zvonimir, Tamara Papestijević, Livija Mikić, Maja Milovanović, Milica Butković, Iva Brkić.

EGallery III Otvaranje Treće Postavke „EGallery“ Izložba Inglorius Izložba slika Marije Maše Milanković Dvorištance i Mikser Festival Mikser u Dvorištancetu Ivan Šuletić pozivnica Izložba „CITYSCAPE“ Ivana Šuletića · · · · ·