Posetioci
PULS GRADA · aktuelno

Ambasada Švedske organizovala je zajedno sa master studijskim programom UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i EUNIC mrežom treći događaj iz ciklusa EUNIC Talks na temu WikiGap – pokret za rodnu ravnopravnost na internetu.

Uređivački maraton WikiGap, globalnu inicijativu za ravnopravnost polova na internetu pokrenulo je prošle godine Ministarstvo spoljne politike Švedske sa namerom da se poveća vidljivost žena na internetu i njihovih uspeha i dostignuća. Procenjuje se da 90% članaka na Vikipediji pišu muškarci, a o njima je i četvorostruko više članaka i na Vikipediji i uopšte na internetu.

Tim povodom gošća Beograda bila je Lina Eidmark, menadžerka projekta WikiGap i idejni tvorac uređivačkog maratona koji se održava u više od 60 zemalja sveta.

„Nakon dva uređivačka maratona WikiGap Vikipedija je bogatija za više od 14.000 novih članaka o značajnim ženama i njihovim uspesima, a njihove biografije pregledane su više od 60 miliona puta. Toliko puta je neko poželeo da pročita članak o važnim ženama, a to je veliki uspeh i značajan pomak“ rekla je Lina Eidmark. Ona je dodala da su zahvaljujući WikiGap inicijativi postale vidljive značajne žene iz raznih sfera, od onih koje se bore za slobodu u Ukrajini i Somaliji, do spisateljica, naučnica, žena iz kulture i nauke.

Govoreći o važnosti rodne ravnopravnosti na internetu zamenik ambasadora Švedske Juakim Vern rekao je da ravnopravnost polova nije velika nauka. „To je stvar ljudskih prava, demokratije i socijalne pravde. Takođe, to je preduslov za održivi razvoj, dobrobit, mir i stabilnost. Povećanje rodne ravnopravnosti pozitivno će uticati i na oblasti kao što su zdravlje i obrazovanje“, rekao je Vern.

„Rodna osetljivost se mora podići i u upravljanju kulturom“ rekla je šef katedre UNESCO za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić.

Nakon dva uređivačka maratona WikiGap koji su održani u 60 zemalja sveta Vikipedija je bogatija za 14.000 novih članaka na više od 30 jezika, čime je značajno uticano na povećanje zastupljenosti žena na internetu i ovoj najvećoj svetskoj onlajn enciklopediji.

alcohol-hangover-event-death-52507 Otkrivena nova zamena za alkohol koja ne izaziva mamurluk Maj mesec matematike Najbolji primeri nastave matematike u Srbiji sbux wordmark Starbucks donosi nezaboravno iskustvo ispijanja kafe Beogradu otvaranjem svoje prve kafeterije u Srbiji ART_6829 Avioni Air France-a ponovo lete za Beograd · · · · · ·