Akira Kurosawa ilustracije
KULTURA · art

Japanski režiser Akira Kurosava proslavio se filmovima koji su danas postali kultni kako za obične gledaoce tako i za sve režisere koji su došli posle njega. Ipak, malo je onih koji znaju da je ovaj umetnik bio i izuzetan slikar, kao i da je svoj talenat povezivao između dve velike umetničke sfere- slikarstva i filma.

Legendarni japanski režiser bio je poznat po nadimku Tenno što znači “car” , bio je veliki perfekcionista i satima bi razmišljao o samo jednoj sceni filma kako bi postigao efekat koji je želeo. Zahtevao je mnogo od onih koju su sa njim radili. Primer za to je njegova opsesija filmskim kostimima. Kurosava je tražio od glumaca da „stvore“ emotivnu vezu sa odećom koju bi nosili u filmu, do te mere da su oni morali da je nose nedeljama pre nego što bi snimanje i počelo.

Međutim, malo ko zna kako je naporan proces osmišljavanja filma Kurosava započinjao mnogo pre nogo što bi krenuo snimanje, i to slikanjem takozvanog vizuelnog scenarija kroz pravljenje storyboard-a.  Zamišljao je lokacije, psihologiju likova, njihove pokrete i kako da ih naupečatljivije snimi. Svaka ta slika je sama po sebi malo umetničko delo, što nije iznenađujuće kada se zna da je Kurosava prvobitno bio slikar. Njegov veliki talenat za crtež otkrio je profesor u školi, i od tada je razvijao slikarski dar da bi potom počeo da se bavi i pokretnim slikama.

O svojim radovima, Kurosava je rekao: „Mogu samo da budem fasciniran činjenicom da sam kada sam pokušavao da slikam dobro uspevao sam da stvorim osrednje slike, ali kad sam se fokusirao na ideje za moje filmove nesvesno sam stvorio radove koje ljudi smatraju interesantnim.”

Međutim, odnos režisera Sedam samuraja, i drugih filmova koji su postali klasici sedme umetnosti sa slikama, može biti samo jedno od objašnjenja njegovog filmskog uspeha i izvor vizuelnog balansa. Njegove reči da stvarajući filmove on kombinuje mnoštvo grana umetnosti, i da je upravo zato život posvetio kinematografiji mogu da budu dobar pokazatelj kako bi i mnogo mlađe kolege trebalo da razumeju i stvaraju filmove.


starost Kakve bi mogle biti današnje generacije kada ostare? umetnost Slikanje svetlom po tropskim prašumama svet Uznemirujuće ilustracije modernog života ulice Kada počne kiša, ove ulice ožive · ·