ui
PULS GRADA · gastro

Kada je imao šest godina, legendarni ekscentrični slikar Salvador Dali izjavio je da želi da bude kuvar. Svojevrsno ostvarenje dečačkog sna desilo se 1973. godine kada je objavljen njegov bizarni kuvar „Les Diners de Gala“ koji je prepun nadresliatičkih fotografija i recepata koji su nastali tokom večeri kada su Dali i njegova supruga Gala organizovali prijeme za svoje goste.

Ove večeri su bile legendarne, gosti su često morali da dolaze kostimirani a i divlje životnije su se slobodno motale po sobi gde se održavala večera. Poznati izdavač Taschen ponovo izdaje ovaj Dalijev kuvar, jer se zna da samo 400 originalnih komada ove publikacije postoje.

Knjiga je podeljena u 12 poglavlja, sadrži 136 recepata, u nju su uključena i jela koja su afrodizijaci. Osim Dalijevih ilustracija koje se nalaze u kuvaru, Dali daje i svoju filozofiju o hrani i uživanju. On prikazuje bizarne i dekadente aspekte kuhinje.

Ako ste spremni da se odazovete Dalijevom izazovu u kuhinji, odmah da napomenemo, bacite svoju dijetu kroz prozor. Dali na početku knjige jasno piše: „Želimo jasno reći da je, počevši od prvih recepata, Les Diners de Gala, sa svojim ilustracijama, posvećena zadovoljstvima ukusa. Nemojte tražiti dijetetske formule. Ovde smo namerno ignorisali one grafikone i tablice u kojima hemija zauzima mesto gastronomije. Ako ste učenik jedne od tih ideja koje broje kalorije, koje radosti hrane pretvaraju u kaznu, zatvarajte ovu knjigu odmah. Ona je previše živahna, previše agresivna i previše drska za tebe.“

Dakle, Dali nije bio samo majstor pred platnom. Njegov umetnički um ne poznaje granice, on je umetnost stvarao i u kuhinji. I sve je zaista radio maestralno.

ns_festival_piva cover 3. Novosadski festival zanatskog piva ui Kolači koji izgledaju kao junk food Festival sira Balkan Cheese Festival: Neobični sirevi i još mnogo toga Home Made Company - Choco Crispy_high res Cake Me Home: Kolači „za poneti“ · ·