cover www.openwalls.com
PULS GRADA · gastro

Život zna da bude gorak, ali ponekad može biti i sladak. Sve naravno zavisi od vas i vaših odluka, ali sigurno nećete pogrešiti ako sebi pripremite neki ukusan slatkiš. Pogledajte samo kako su oni znali da utiču na likove i radnju u ovih 5 filmskih ostvarenja.

Inglourious Basterds – Štrudla sa šlagom

U napetom, duhovitom i morbidnom ostvarenju reditelja Kventina Tarantina, izdvaja se nekoliko nezaboravnih scena. Jedna od njih je svakako ona u kojoj je protagonista štrudla s jabukama i šlagom. Nju upečatljivo izjeda sjajni glumac Kristof Volc, koji ovde tumači zlog nacistu. Njemu društvo pravi mlada devojka čije je roditelje surovo ubio. Međutim, on to ne zna, ili se samo tako čini, pa je scena veoma intenzivna i stvara neugodan osećaj. A jedan poseban detalj sa štrudlom i cigaretom u potpunosti je prikazao sa kakvim to likom imamo posla.

Pulp Fiction – Milkšejk

U još jednom (možda i najboljem) filmu Tarantina poslastica opet ima važno mesto. Ovoga puta to je milkšejk koji košta čitavih 5 dolara. Uma Turman ga slatko srče, a kada i Džon Travolta uzme gutljaj, priznaće da je vredan svakog potrošenog centa. S obzirom na to da je restoran u kome sede urađen u retro stilu pedesetih godina, kandirana trešnjica na vrhu ovog ukusnog milkšejka od vanile bila je nezaobilazna.

Home Alone – Sladoled

Kada oko dece ne bi bili roditelji da im stalno zanovetaju, verovatno bi pojeli sav sladoled koji im je pri ruci. Upravo će Mekoli Kalkin iskoristiti priliku da kad ostane sam u kući sebi naspe u činiju čitavu kutiju sladoleda, koju će slasno jesti supenom kašikom. A pošto uz sladold najbolje ide gledanje filma, on će pustiti crno-beli mafijaški film, koji će mu kasnije veoma pomoći.

Marie Antoinette – Kolači

Kada je izjavila: „ako nemaju hleba neka jedu kolače”, verovatno je to bilo iskreno i bez trunke ironije, pošto ih je ona (Marija Antoneta) non-stop grickala. Barem je tako prikazano u ovom ne tako tipčnom istorijskom filmu, rediteljke Sofije Kopole, koja je glavnu ulogu predala glumici Kirsten Dunst. Čitav film je jedno neverovatno gastronomsko putovanje, gde pored fantastične hrane, podjednako važno mesto zauzimaju garderoba, cipele i nakit. Raskoš i luksuz oslikavaju se u šampanjcu koji se sve vreme toči, i u kolačima koje možemo samo da sanjamo ili vidimo u izlozima najskupljih poslastičarnica. Oni su prelepih pastelnih boja, ukrašeni cvećem i voćem, pa brzo nestaju sa porcelanskih, rukom oslikanih tanjirića.

Waitress – Pite

Ponekada je pita mnogo više od deserta, ponekada je pita sam život. Upravo je tako prikazano u ovoj simpatičnoj komediji, u kojoj je Keri Rasel glavna protagonistkinja. Svaku svoju emociju ona proživljava preko pravljena prelepih pita. Tako, kada neželjeno zatrudni napraviće pitu sa voćem i ovsenim pahuljicama, kada poželi da upadne u aferu spremiće onu sa kremom od vanile i bananama, a kako bi zavela doktora pripremiće slatku pitu od bundeve. U očekivanom srećnom kraju naša junjakinja pobeđuje na takmičenju u pravljenu pita, i postaje vlasnica dajner-restorana u kom je radila. Ako vas ovaj film ne motiviše da se odmah bacite na mešanje testa, malo šta hoće.

page-cover-coca-cola City letnja preporuka #1: Coca-Cola Zero Ginger 25891216444_ec551df4a7_b Hrana koja vas može ubiti _MG_9449_cover Pizza Bar: Novi momenti na novom meniju collage Vodič kroz najukusnije palačinke širom sveta · · · · ·