cover www.cinematicpaintings.com
PULS GRADA · gastro

Predstavljamo vam 5 filmova u kojma su slatkiši poneli važnu ulogu. Bilo da je u pitanju drama, komedija ili horor, samo jedno parče torte ili zanosni kolač može preokrenuti čitavu radnju. Tako svaki detalj postaje važan, bio to samo jedan kroasan ili čitava fabrika slatkiša. Uostalom, uverite se i sami.

Once Upon A Time In America – Kolač sa kandiranom trešnjicom

U epskoj drami Serđa Leonea, sa Robertom De Nirom i Džejmsom Vudsom u glavnim ulogama, ima pregršt momenata važnih za istoriju filma. Ovo je hronika koja prati odrastanje dvojice prijatelja u Njujorku, a bavi se temama kao što su: gubitak, izdaja, ljubav, prijateljstvo, mafija, pohlepa, odanost… Tako, kada dečak odluči da obraduje devojku u koju je zaljubljen odlazi u poslastičarnicu gde među kolačima, od kojih vam voda polazi na usta, odabira jedan. Međutim, dok čeka izabranicu svog srca, ne uspeva da odoli slasnom kolaču, te ga malo po malo do kraja pojede. Šta da se radi, želja za slatkišima je ponekad jača i od ljubavi!

Breakfast at Tiffany’s – Kroasan

Ne postoji ništa glamuroznije od Odri Hepbern u ulozi Holi, koja na početku ovog filmskog klasika, u legendarnoj crnoj haljini, sa naočarima za sunce i biserima oko vrata, šeta pustim ulicama Njujorka. Zaustavlja se ispred izloga Tifanija, iz papirne kese vadi svež kroasan i kafu, pa započinje doručak. Posmatrajući nakit, odgriza parče i uzima gutljaj, dok se naslov filma pojavljuje na ekranu. Eto ideje za savršen doručak, tako jednostavan i raskošan u isto vreme.

Matilda – Čokoladna torta

U ovom neobičnom dečjem filmu, koji je režirao glumac Deni Devito, pratimo mladu i izuzetno nadarenu devojčicu Matildu. Pošto krene u školu, susreće se sa zlom i ružnom direktorkom, koja konstantno kažnjava i maltretira decu. Dobar primer za to je scena u kojoj, kako bi naučio lekciju, dečak za kaznu mora da pojede celu čokoladnu tortu. Iako na prvi pogled ova torta deluje primamljivo, vremenom čitav događaj postaje mučan, ali situacija kulminira kada sva deca, sa Matildom na čelu, krenu da bodre svog drugara.

Drag Me to Hell – Voćni kolač

Da poslastice nemaju isključivo pozitivnu ulogu na filmu, pokazalo je ovo horor ostvarenje reditelja Sema Raimija. Kako bi napredovala na svom poslu, Kristin donosi odluku koja će je koštati života. Naime, nakon što odbije da pomogne jednoj starici, na nju biva bačena kletva u kojoj se kaže kako će biti mučena tri dana pre nego što završi u paklu gde će večno goreti. Zbog toga nešto što je trebalo da bude samo ležerna večera kod roditelja njenog dečka, postaje prava noćna mora. Na prvi pogled ukusan kolač sa suvim grožđem pretvoriće se u nešto sasvim drugo. Rećićemo samo da će on u jednom trenutku iznenada – progledati!

Willy Wonka & the Chocolate Factory – Slatkiši

Ovde govorimo o originalnom ostvarenju iz sedamdesetih godina, iako naravno postoji i verzija Tima Bartona sa početka dvehiljaditih. Kada Vili Vonka, kojeg je maestralno odglumio Džin Vajlder, podeli pet zlatnih karata koje omogućavaju ulazak u njegov magični svet, desiće se jedna od sumanutijih scena sa slatkišima u istoriji filma. Izobilje i raskoš omađijaće posetioce, pa će se odmah baciti na branje velikih gumenih meda sa drveća, izjedanje džinovskih bombona, žvakaćih guma, neobičnih kolača u obliku pečuraka, i raznih lizalica. Sve se to dešava uz pesmu Pure Imagination, koja nas dodatno uvodi u Vonkin čudnovat svet.

Slatka proslava preduzetničkog duha u Srbiji Slatka proslava preduzetničkog duha u Srbiji dc601e9c17f4e5549b5b8434dd95507b4f55a700e0aba65bd9ad20df89019f90_3758948 Snup Dog objavljuje svoj prvi kuvar Lino Lada Gold -  zlatno zadovoljstvo ovog leta City letnja preporuka #56: Lino Lada Gold – Zlatno zadovoljstvo ovog leta dark-2568310_1280 Kakao (a ne čokolada) umanjuje stres! · · · · ·