Radionica grafike
KULTURA · art

Osmi po redu „Beogradski susreti“ u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija počeli su 1. septembra i trajaće do 10. septembra 2015. godine. Svake godine postoji drugačiji koncept, a ovaj put nam se pored naših umetnika predstavljaju umetnici nemačkog govornog područja: Austrije i Nemačke. Otvaranje grupne izložbe svih autora dogodilo se 3. septembra, a narednih dana sledi istraživanje i rad, čije ćemo rezultate videti u vidu publikovanog kataloga.

Radionica koja je počela odmah nakon predstavljanja putem izložbe je ključ ovih susreta, gde se u prostoru Akademije susreću ideje savremene umetnosti na polju grafike. Koliko je značajna razmena mišljenja, kao i interakcija umetnika kao predstavnika različitih evropskih centara? A koliko je nama značajno da je taj centar razmene baš Beograd? Ovo su neke od tema koje smo započeli, a umetnici: Gabrijela Jolovic (Nemačka), Jirgen Frizinger – Boicut (Austrija) i Milica Crnobrnja Vukadinović (Srbija) su nam preneli svoje utiske.

Šta vam pružaju „Beogradski susreti“ i kakva su vaša očekivanja? Koliko je važna interakcija sa umetnicima drugačijeg internacionalnog bekraunda?

Gabrijela Jolovic: Uvek je sjajno putovati i upoznavati se sa novim umetnicima. Izložba je bila prilika da se upozna rad svakog od nas malo detaljnije: kojim tehnikama radimo i koje nas teme interesuju. Pošto imamo zadatak da proizvedemo jedan konačan rad, interesantno je videti kako će svako od nas izvesti taj proces. I naravno: zabavno je družiti se!

Jirgen Frizinger – Boicut: Došli smo nedavno, upoznajemo se i trenutno istražujemo grad. Sviđa mi se za sada. Nova iskustva i upoznavanja sa drugim kulturama su uvek zabavna.

MIlica Crnobrnja Vukadinović: Najpre, ima jedna stvar koja mi se izuzetno dopada u okviru ove radionice: a to je okupljanje po govornim područjima. Ovog puta su odabrani umetnici nemačkog govornog područja. Mahom su to maldi ljudi i stvaraoci, koji su doneli interesantnu atmosferu savremenog karaktera. Možemo reći da su u pitanju tendencije u nastajanju, ne samo u umetnosti, nego se oseća jedan urban i opušen momenat. Čujem da su njihove reakcije na Beograd jako pozitivne. Zanimljivo je to da pričamo na licu mesta o življenju u Beogradu. To je nama, domaćinima, prilika da Beograd gledamo potpuno drugačijim očima.

Što se tiče same radionice, meni su interesantne iz ugla nekoga ko nije grafičar po struci. Radimo sa izuzetnim timom stručnjaka i slušamo njihove savete pri radu, kako bi preveli svoje radove u novu tehniku.

Koja je tehnika koja vas najviše okupira i šta nam prikazujete ovom prilikom?

Gabrijela Jolovic: Najviše radim u drvorezu. Rad koji sam izložila nastao je u Nemačkoj i malo je stariji. A šta će nastati ovde…hm, videćemo! Volim da posmatram ljude, oduševljena sam ćirilicom, a najviše pažnje mi je privukla zgrada Generalštaba ovih dana. Bila sam na otvaranju izložbe u dvorištu zgrade i dopala mi se ideja da se prostor tako iskoristi. Vratiću se sigurno u toku dana da fotografišem delove zgrade.

Jirgen Frizinger – Boicut: Dosta sam otvoren po pitanju tehnika. Mogu reći da me najviše zanima digitalna ilustracija i grafički dizajn. Volim boje, tako da koristim njihov širok spektar. Inspiracija kreće od nekih predmeta koji su zaboravljeni i stari i želim da ih svojim radovima kompletno promenim i dam im drugačiji savremeniji identitet. Želim da naglasim lepotu tamo gde je ona postala sekundarna.

MIlica Crnobrnja Vukadinović: Ja sam inače slikarka, ali me jako interesuje istraživanje u drugim tehnikama. Grafika iziskuje detaljne pripreme, te tako i mene čeka taj process, pošto mi je ideja da prikažem digitalni print svog kolaža.

Koliko ste ostali dosledni tradicionalnim grafičkim tehnikama, a koliko ste prihvatili savremene u svom radu? Kako gledate na ovaj odnos?

Gabrijela Jolovic: Pošto uglavnom radim u drvorezu, prilično sam u tradiciji. Međutim, teme koje ilustujem su savremenog karaktera. Sviđa mi se taj odnos.

Jirgen Frizinger – Boicut: Uglavnom radim digitalnu ilustraciju, tako da dosta vremena provodim za kompjuterom. Može se reći da me više zanimaju savremenije tehnike, ali sam otvoren za dalja istraživanja, koja bi mogao da inkorporiram u svoj rad.

Milica Crnobrnja Vukadinović: Vrlo sam otvorena po tom pitanju. Na primer, najviše mi se dopada tradicionalna tema upotrebljena na moderan način.

Koja vas književna literatura trenutno interesuje?

Gabrijela Jolovic: Obožavam fantastiku, posebno Williama Gibsona.

Jirgen Frizinger – Boicut: Trenutno čitam knjigu na temu podsvesti i kako ona utiče na nas. Volim psihologiju. Volim i knjige na temu apokalipse i kraja sveta.

MIlica Crnobrnja Vukadinović: Trenutno spremam doktorat, ali odmorila sam se nedavno uz Mišel Uelbeka i knjigu Lanzatote. Bliži se kraj leta, pa su prijali ti momenti eskapizma.

Ostali učesnici susreta su: Peter Phobia, Olivier Hölzl i Andreas Nader (iz Austrije), Philipp Hennevogl, Christian Bär i Ellen Möckel (iz Nemačke), Ksenija Pantelić, Mina Piščević, Tadija Janičić, Milan Antić i Dušan Vrga (iz Srbije).

Fotografije sa radionice i otvaranje izložbe možete pogledati u našoj galeriji:

Pripreme za izložbuOtvori galeriju
Queer Salon u Kc Grad Queer Salon: Otvaranje izložbe „sTERORtipi“ cover Kako svetski lideri vide pravdu? (ilustracije) Direr Nosorog Direr u Beogradu Marko Tirnanić Izložba Marka Tirnanića „Sve je pod kontrolom“ u galeriji U 10 ·