Laguna
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna našla se na laskavom drugom mestu za Nagradu za izdavača godine međunarodnog Sajma knjiga u Londonu koja se dodeljuje u saradnji sa Udruženjem izdavača Velike Britanije. Nagrada koja se najčešće poredi sa Oskarom među nagradama za izdavače.

Za nagradu najboljeg izdavača prijavilo se 170 izdavača iz celog sveta a Laguna, kao jedina izdavačka kuća iz Srbije, odmah se našla u najužem izboru za ovu prestižnu nagradu.

Pored Lagune, za prvu Nagradu za izdavača godine našli su se i Actes Sud iz Francuske i Interlink Publishing iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izdavačkoj kući Actes Sud iz Francuske, koja postoji već 38 godina, prvog dana Londonskog sajma knjiga, 12. aprila, na Svečanoj ceremoniji u Konferencijskom centru „Olimpija“ u Londonu dodeljena je nagrada za najboljeg izdavača.

U okviru dodele nagrada, u centru „Olimpija“ Lagunin pisac Robert Heris dodelio je nagradu za životno delo baronesi Gejl Ribak, predsednici izdavačke kuće Penguin Random House UK.

Sajam knjiga u Londonu jedan je od najvećih i najvažnijih sajmova knjiga na svetu. Posećuju ga najvažniji svetski pisci. Ima tradiciju dugu 45 godina, i na njemu učestvuje više od 25.000 ljudi iz sveta izdavaštva iz 124 zemlje, pa su samim tim i nagrade koje dodeljuje najbolji pokazatelj stanja u izdavaštvu u celom svetu. Londonski sajam knjiga je pokrenuo nagrađivanje da bi se istakli pojedinci koji doprinose razvoju izdavaštva i kako bi se odalo priznanje kreativnom načinu širenja ljubavi prema čitanju.

Ričard Flanegan Dobitnik Bukerove nagrade sada i na srpskom jeziku: „Uska staza ka dalekom severu“ Ričarda Flanegana Paolo Sorentino Specijal: Paolo Sorentino – razgovor o romanu „Svi su u pravu“ i projekcije filmova Joanna Bator Joana Bator „Mračno da je skoro noć“: Jedan od najboljih poljskih romana u knjižarama Horor priče Književni prikaz: „Vrbe“ Aldžernona Blekvuda i „Zazviždi i ja ću doći“ M.R. Džejmsa