Laguna nove knjige
KULTURA · knjige

Leto je vreme i za uživanje u čitanju, u otkrivanju novih dela i autora, ili podsećanje na omiljene pisce. Izdavačka kuća Laguna predstavila je nove naslove tokom avgusta, zanimljivi noviteti se očekuju i u septembru. Ovo su neki od njih…

Toni Parsons Devojka u plamenu

Početkom avgusta objavljen je peti roman iz serijala o detektivu Maksu Vulfu britanskog pisca Tonija Parsonsa. Omiljeni ovdašnji britanski autor, jedan od najpoznatijih engleskih pisaca, nekadašnji panker i rok novinar, autor bestselera Čovek i dečak (ali i mnogih drugih hit izdanja) u poslednje vreme istražuje krimi žanr. Osmislio je lik pronicljivog i delotvornog detektiva (koji nije superheroj već ima sve ljudske osobine, i dozu ranjivosti) i upustio se u kreiranje uzbudljivih krimi zapleta. U romanu Devojka u plamenu Parsons se bavi terorističkim pretnjama, posledicama jednog napada u Londonu, i zastrašujućim i zloupotrebljenim novim tehnologijama, ali i komplikuje privatni život svog junaka. Parsonsa odlikuju umeće pripovedanja i portretisanja likova, preciznost, emotivnost, odmerenost, napetost. I roman Devojka u plamenu, složili su se kritičari, takođe karakteriše za triler neophodna doza suspenzije. Tu je čvrst i motivisan zaplet, i par zaista neočekivanih preokreta.

Elif Šafak Čast

Novi roman turske književnice Elif Šafak koja živi u Velikoj Britaniji (piše na turskom i engleskom) priča je o jednoj turskoj porodici u Londonu, njenom životu, patnjama i prilagođavanju. Dakle, o različitim kulturama, odnosno načinima na koje se deca u jednoj porodici doseljenika adaptiraju na novu sredinu. Radnja romana Čast odvija se u Turskoj i Londonu sedamdesetih godina prošlog veka. Teme koje roman dotiče i produbljuje su bol, lojalnost, izdaja, iseljenička iskušenja. Priča je i o sukobu tradicije i modernog, o ljubavi i patnji, o različitim svetovima. Roman je fikcija nadahnuta ličnim i iskustvima mnogih sunarodnika autorke ovog romana, a ocenjen je kao sjajno napisan i veoma emotivan.

Elif Šafak je autorka 15 romana koji su prevedeni na 48 svetskih jezika. Na srpskom su do sada objavljeni Istanbulsko kopile, Neimarov šegrt, Vašljiva palata. Kritika je navela da je reč o duhovitim, zabavnim, inteligentnim delima veštog pripovedača koji sjajno portretiše Tursku – bilo da je radnja smeštena u određeni istorijski period ili u savremeno doba.

Nebojša Jojić Bukirano

Knjiga Nebojše Jojića Bukirano, koju če Laguna objaviti u septembru, jedinstveno je delo sa podnaslovom- Priča duga 40 000 kilometara. Ona čitaoca vodi prostranstvima Afrike i Azije, i to neobičnim putevima - kroz svet egipatskih piramida, uzavrelih sukova Maroka, kroz pustinje Severne Afrike, do vudu svetilišta pod vodopadima plavog Nila. Putopisi predstavljaju i kraljevstvo od Sabe, Veliku Indiju i njene mirišljave luke, susret sa ljudožderskim plemenima Papua Nove Gvineje. Nebojša Jojić je odabrao neke od nadahnutih putopisnih priča koje su mogle da se čuju u emisiji Bukirano na Radio Laguni, i naveo da je u ovoj knjizi imao nameru da čitaoce povede putem kroz islam, vudu, najstarije hrišćanske hramove, mrtve pustinje i lavirinte uskomešanih bazara, bogatstva mogula i maharadža, među ljudoždere, večne piramide i zaboravljene palate, zemlje kraljice od Sabe, maglovite planine i drevne rajske bašte.

Radio emisija Bukirano prava je poslastica za ljubitelje drugačijih putovanja, i manje poznatih predela… Ako ste propustili možete sve preslušati na platformi Mixcloud. Nebojša Jojić je profesionalni i atipični turistički vodič koji za sebe kaže da je „navučen“ na putovanja, te da su ga profesionalna turistička putovanja kojima se bavi tridesetak godina povela na jug i istok, ka velikim kontinentima Starog sveta, kroz Afriku, kolevku ljudskih bića, i Aziju, kolevku njihovog duha.

Nikolaj Gogolj Mrtve duše

Među naslovima koje Laguna planira da objavi u septembru nalazi se i jedan klasik – Mrtve duše Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Roman koji je objavljen 1842. godine, smatra se formalno nezavršenim (mada je radnja zaokružena), prvim delom trilogije. Iako svoju zamisao da napiše trilogiju Gogolj nikad nije realizovao, roman Mrtve duše je prepoznat kao jedan od najvažnijih naslova ruskog realizma, i danas se smatra jednim od najznačajnijih klasičnih dela svetske literature. Kraj romana donosi takozvani gogoljevski obrt – razrešenje koje stranice unazad boji drugačije objašnjavajući šta glavni junak zapravo hoće svojim, naizgled, besmislenim poduhvatom. Mrtve duše su i slika feudalne Rusije prve polovine XIX veka, i precizna, duhovita, oštra slika ljudske prirode koja od 19. veka nije mnogo evoluirala.

Volter Ajzakson Leonardo da Vinči

Intrigantan Lagunin septembarski naslov je i biografija Leonarda da Vinčija Voltera Ajzaksona, snažna priča i impresivna studija o kreativnosti jednog genija. Volter Ajzakson je do sada napisao nekoliko bestselera – biografije Stiva Džobsa, Alberta Ajnštajna i Bendažmina Frenklina. Leonardovu biografiju je napisao na osnovu hiljada stranica iz Leonardovih neverovatnih beležnica, te na osnovu mnogih novih otkrića o njegovom životu i radu. U biografiji se mogu pronaći mnogi detalji o tome kako je nastajala Leonardova umetnost, te kako se ovaj renesansni genije strasno interesovao za nauku. I otkriti da je Leonardova kreativnost proistekla iz širokih interesovanja, iz snažne zainteresovanosti za svet oko sebe. Tako je renesansni genije proučavao anatomiju secirajući leševe, izučavao optiku i načine na koji svetlosni zraci padaju na rožnjaču oka. Iluzije izmenjene perspektive mogu se videti na slici Tajna večera, a u knjizi se, naravno, razmatra i večna tajna Mona Lizinog osmeha.

Gatalica_Poslednji argonaut_K1 City letnja preporuka #67: Roman „Poslednji argonaut“ Aleksandra Gatalice anticke izreke promocija 2 Vladeta Jankovic, Ivana Dimic City letnja preporuka #31: Nova knjiga Vladete Jankovića „Antičke izreke“ Obris naslovnica1 City letnja preporuka #24: Roman „Obris“ spisateljice Rejčel Kask Mala crna knjiga12 City letnja preporuka #4: „Mala crna knjiga – Život“ Ane Zlatanovića i Nemanje Dimitrijevića · · ·