iStock_000043959232_Full
PULS GRADA · gastro

Kremaste i osvežavajuće poslastice su idealni letnji slatki zalogaji. Savršeni su za opuštene, rasterećene, ležerne i radosne trenutke sezone koja je pred nama. A i nije ih teško napraviti

Sorbe, Sandej

Sladoled je nezaobilazno i omiljeno letnje osveženje. Pravi se na razne načine, postoji bezbroj uobičajenih i manje uobičajenih ukusa (vanila, čokolada, karamel, voće, povrće, orašasti plodovi, začinsko bilje…), a tu su i mnoge komplikovanije poslastice sa sladoledom.

Sorbe je ledeni desert na bazi voća koji se pravi od ukuvane vode i šećera s dodatim ukusima (pasirano voće, vino, likeri, čaj). Poreklom je iz Francuske. Sorbeu je slična italijanska granita, ledena poslastica koja se pravi od ukuvane vode i limunovog soka sa šećerom, i koja svoju hrskavost i rastresitost duguje načinu na koji se tečnost zamrzava (tokom procesa zamrzavanja povremeno se sve meša viljuškom). Ukuvanom sirupu se mogu dodati sok od lubenice, pomorandže, jagode, kupine…

A naziv za bogati, slojeviti desert od sladoleda u čijoj pripremi možete pustiti mašti na volju je sandej (sundae). U velikoj staklenoj čaši slojevi mogu biti – jedna ili više kugli sladoleda, slatki voćni sirup, šlag, trešnje, višnje, razno bobičasto voće, mrvljena čokolada, kikiriki, karamel-sirup… U popularnim zdravim varijantama sandej sadrži slojeve jogurta, crne čokolade, voća.

Parfe

Parfe je klasik francuske poslastičarske tradicije.. Na francuskom parfe znači – savršen, a tajna savršenosti je u kuvanju na pari. Osnovni sastojci parfea su šećerni sirup, jaja, slatka pavlaka. Često se obogaćuje ukusima kafe ili čokolade, osnovnom kremu se mogu dodati i pasirano voće ili alkoholni likeri. Po našem mišljenju, parfe od lešnika nema konkurenciju.

Puding, mus

Puding i mus, dve lagane, kremaste poslastice, omiljene su u svim godišnjim dobima, a tokom leta idealne su u svojim voćnim varijantama, ili klasičnim (vanila, čokolada, kafa) u kombinaciji sa svežim sezonskim voćem. U Engleskoj je omiljeni letnji desert divan, raskošan puding nestvarne ljubičaste boje koji se pravi od svih vrsta bobičastog voća.

Prozračni mus svoju strukturu duguje procesu pravljenja – svaki krem koji je u njegovom sastavu pažljivo se i dugo muti. Francuzi koji su osmislili mus posebno cene njegovu čokoladnu verziju.

Hladni kremasti deserti

I najraznolikiji poslastičarski kremovi su čest i omiljen letnji desert. Baršunasti i bogatog ukusa, oni su osnova i za mnoge torte i kolače. U evropskoj poslastičarskoj tradiciji postoji više čuvenih kremova, s dugom tradicijom i širokom primenom.

Engleski krem (kastard), koji se kuva od umućenih šećera, jaja, žumanaca, vanile, nalazi se u mnogim receptima za torte i kolače. U Francuskoj i Engleskoj kastard je slatko punjenje u brojnim vrstama kolača, u zemljama Srednje Evrope je osnovni sastojak kremšnita (krempita). U Italiji je kustard nadev za kanole, vrstu slatkog peciva.

Brojni desertni kremovi, savršeni za dane letnje žege, prave se od raznih vrsta sireva ili slatke pavlake. Italijanski sir maskarpone je osnova za slojevitu poslasticu tiramisu, a sir rikota za krem koji je sastavni deo torte kasata. Na Siciliji se ovaj popularni krem od rikote služi u čašama, uz dodatak cimeta, izrendane čokolade, kandiranog ili svežeg voća.

U celom svetu se konzumiraju i raznolike varijante čizkejka. Gusti beličasti krem i voćni preliv ima i panakota, slavna italijanska poslastica. Potpuno je zanosan i ledeni kremasti desert zabaljone  (zabaglione), koji se služi u čašama za šampanjac čiji su sastojci žumanca, šećer i slatko vino (obično marsala).

Letnji napici

Lagani smuti (smoothie), napitak iz blendera, može se napraviti od najrazličitijeg voća ili povrća, kome se dodaju mrvljeni led, med, voćni sirup. Leto je savršeno vreme za nove ukuse smutija i isprobavanje zdravih kombinacija – s malo šećera i mnogo vitamina. Posebno osvežavajuća kombinacija spaja ukuse nane, lubenice, soka od limuna – polovina očišćene lubenice se isecka na kockice i u blenderu izmiksuje sa svežim sokom od limuna, po želji se dodaju šećer i listići nane.

Smuti može, ali i ne mora, da sadrži mleko ili jogurt. Mlečna osnova karakteristika je milkšejka, kaloričnijeg desertnog napitka. Najklasičniji milkšejk od vanile lako ćete napraviti ako u blender stavite sladoled od vanile, mleko, ekstrakt vanile, šećer. I ovde, kao i u svim popularnim hladnim letnjim ukusima, možete se poigravati sastojcima i bojama. I dodati svojoj čaši sa milkšejkom karamel-preliv, čokoladne mrvice, običan šlag, alkoholni liker, po neku trešnju, iseckane jagode, maline, breskve…

tart Tart – novi hit u beogradskoj gastronomskoj ponudi Thai Time Thai Time & Fusion House: Jako dobra fuzija Podrum novi Podrum novi: Nova vinska i gastro priča na Novom Beogradu 10724225_809650869089859_1603382226_ntertertert Doručak na Instagramu: Voda ide na usta od ranog jutra