Odmor
U VAZDUHU · kolumna

Poslednja kolumna pred putovanje. Stare japanke koje se lepe i izanđale su. Nove su spakovane. Da vidimo zašto pripreme traju više, koštaju više, živciraju više nego samo letovanje gde treba uvek da se opustim. Prvo, kod njega mi je noćna krema poznatog proizvođača koga ne spominjem zbog reklame, ime počinje na N a završava se sa Ivea.

Onda, kod njega mi je ono što samo dame nose Shower and Shave, onda foto-aparat za podvodno slikanje, onda faktor 50 jer sam bleda, pa faktor 26 i raspršujući faktor 20 za poslednja dva dana ako uspem da dobijem razvodnjena bela kafa boju. Onda ono kiselomlekasto što ima karoten i što se nanosi ako pregorim na suncu, pregorela na suncu uvek. Onda je kod njega i peškir za plažu koji smo prošle godine kupili, on ima neki od pre JNA, koji ima lepe nijanse marinerplave, ali je krut ko kurje oko.

Onda idemo sad u kućnu i uličnu apoteku. Sredstva za nadimanje, u stvari protiv nadimanja, pa sredstvo za gorušicu, pa za tečni namber tu ili latinski rečeno za neželjenu dijareju. To jedno dve kutije jer ne preferiram začinjeno, onda hladno voće, mnogo leda u nesu, prehladno pivo i uopšte sve što je prehladno a posebno more. To se uvek zaveri protiv mog abdomena kome ionako nije svejedno jer ima toliko godina a dobro se drži. Onda, kreme koje se završavaju na „icin‟ ili samo „in‟ za razne vrste crvenila, žvala, ojeda, ujeda. Jao, ojed, ojed je jedna od najužasnijih stvari koje postoje. Ovaj moj se uvek ojede, i uvek koristimo tone kreme čije se ime završava na „ol‟.

Nedavno sam pročitala u Kosmou, a gde drugde, da muškarci greše (a uvek greše) što ne menjaju donji veš svaka tri meseca. U stvari, što ne bacaju donji veš svaka tri meseca, jer se tu nakupe svakakvi entiteti i civilizacije pa sam ja kriva što se on ojo… ili ojeo. Znači, dečko, bacaj ćega, ja ću didem gde treba da kupujem nove i da perem na 90% kao tvoja zla majka. Onda, hansaplast, srednji, veliki, mali s printovima i bez njih. Onda, dezodorans, tri vrste, stik, gel, sprej. Da sam Marina Tucaković već bi napisala letnji hit za Radu Manojlović „Stik, gel, sprej, ajd u vodu, nisi valjda gej‟.

Onda, lekić za opuštanje od onih za koji mora da se ima recept, i onaj za koji ne treba i koji je na bazi biljaka i koji ne vredi pišljivoga boba. Onda, Omega 3 za holesterol, vitamine, hormone (helou Samanta darling). Pribor za nokte, sredstvo za pete, tufere, mnogo tufera, losione, tonere, tufere, kreme za lice, tufere. I mislim da je dosta za danas, garderoba ionako ne može da mi stane u jednu kolumnu.

Onda napuniti pametni telefon letnjim pesmama, malo Džiboni, malo Vlado Georgijev, malo Toni Cetinski, malo Bijonse, malo Rozgica. Onda neka fina literatura, mnogo ženskih magazina u celofanu, da odolim dok ne stignem i možda, ali samo možda, neka aktuelna knjiga a da nisu Andrić ili Ćosić. Možda Igor Marojević „Beograđanke‟. Eto.

Naravno, čokoladice, muslibarovi, mnogo vode, tri para naočara za sunce, lepeza, dve lepeze, tufere, žvake i valjda je sad to manje više sve… možda…

sex and the city Srećna domaćica: Seks i grad Erik Satie Pouke iz prošlosti: Život po Eriku Satiju Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Carigradske mačke Leto Ivan Tokin: Leto