Naslovna fotografija  (foto elevationupgrade.com)
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nijedan dan u životu Edvarda Džejmsa nije bio običan. Otkako je rođen 1907. godine u Britaniji, bio je privilegovan. Porodica mu je bila toliko ugledna i bogata da je kralj Edvard VII često viđen u njenom društvu. Vila u kojoj je odrastao imala je na destine prostorija, a sa njom je nasledio slobodno vreme i finansijsku sigurnost, koji su mu omogućili da se bavi poezijom i postane velika mecena nadrealističkog pokreta u umetnosti.

„Ako sam ja nadrealista, to nije zbog toga što sam se povezao sa nadrealizmom. To je zbog toga što sam rođen kao takav“, rekao je jednom prilikom. Do 1984. godine, kada je preminuo, Edvard je postao poznat kao pesnik, ekscentrik, prijatelj velikih umetnika poput Salvadora Dalija i tvorac Las Pozasa, neverovatne bašte nadrealističkih skulptura, smeštene usred meksičke prašume.

Las Pozas se nalazi u blizini grada Xilitla, na udaljenosti od oko sedam sati vožnje severno od Meksika. Obuhvata 32 hektara zemlje, ispresecana prirodnim vodopadima i bazenima, što je Edvarda posebno oduševilo četrdesetih godina prošlog veka, kada je prvi put posetio ovu oblast. Meksiko mu se tada učinio daleko romantičnijim od prenaseljene Kalifornije, u kojoj je pre toga boravio, tako da je odlučio da u prašumi napravi novi dom, gde bi mogao neometano da piše, mašta i ostvari umetničke zamisli.

Bašta sa skulpturama se, uprkos tome, nije pojavila u Edvardovom notesu sve dok 1967. godine neočekivani mraz nije uništio većinu orhideja koje je voleo. Posle te nesrećne okolnosti javila se želja za trajanjem i kompleksom koji, iako izgleda poput magičnog napuštenog grada misteriozne civilizacije, može da odoli svakoj vremenskoj nepogodi.

Izgradnja Las Pozasa trajala je decenijama i koštala više od pet miliona dolara. U njemu je podignuto 36 betonskih skulptura, od kojih su neke visoke poput četvorospratnice. Stepenice i terase vode do neba, staze i mostovi kroz prašumu, a uređeni vodopadi svedoče o velikim snovima zaljubljenika u umetnost i prirodu.

Las Pozas godišnje poseti oko 80 000 turista, a pomoću naše foto-galerije to možete učiniti i vi. Obiđite lokalitet i proverite da li se nadrealistički spomenici bolje uklapaju u bajkovitu prašumu koja ih okružuje, ili u neponovljivi karakter pesnika koji ih je stvorio.

U jednom trenutku u Las Pozasu je navodno bilo 29 000 orhideja (foto Sally Wilson)Otvori galeriju
cover Kako da preuredite radni prostor bedbannercover Ovaj krevet ima sve Cover - Dvorište devica u kompleksu Alkazar (izvor tourinandalusia.blogspot.rs) Palata Alkazar: Prelepo zdanje koje smo gledali u „Igri prestola“ cover Najpopularnije boje za kuhinju u poslednjih 100 godina · ·